Maiłam decyzję o przyznaniu ZR w złotówce za złotówkę. W styczniu wpływa kolejny wniosek na nowe dziecko, dodatek z tytułu urodzenia i wielodzietność.
Zaznaczam że świadczenia do lutego wypłacone były z pierwszej decyzji.
Po przeliczeniu wychodzi, że w styczniu świadczenia należą się w pełnej kwocie, a od lutego znów złotówka za złotówke (tyle że w kwocie wyższej)Więc trzeba dopłacić do pełnej kwoty za styczeń, wypłacić kolejny zasiłek rodzinny na nowe dziecko wielodzietność i urodzenie.
W łutym trzeba dopłacić do złotówki za złotówkę do kwoty wyższej
I tu pojawia się problem. Sygnity rozbija dodatek z tytułu urodzenia w następujący sposób:
1. Od lutego do pażdziernika w złotówce za złotówke
2. w styczniu dopłaca do pełnego 1000,00 zł.
Jam myślicie czy to jest w porządku, czy trzeba wypłacić jednorazowo 1000,00 zł w styczniu skoro nie jest przekroczone kryterium, a od lutego nie uwzględniać urodzenia przy wyliczaniu kwoty świadczeń do złotówki za złotówkę? Ja skłaniam się do tego żeby w styczniu wypłacić 1000,00 w całości
Tak samo robi z rozpoczęciem roku szkolnego z tym, że tutaj ma to jakiś sens bo gdyby nie przysługiwało we wrześniu i pazdzierniku nie byłoby w ogóle brane pod uwagę do obliczania złotówki za złotówkę.
Mieliście podobne przypadki? Wiem że troche zagmatwane ale cięzko to opisać. Proszę o pomoc i opinie;)