Zły przelew - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 14 lip 2025, 14:03

Co zrobić kiedy dodatek poszedł na konto starego zarządcy budynku. Pan zmienił umowę najmu lokalu, od teraz płacił wszystko do właściciela, nie płaci już do wspólnoty. Właściciel potwierdził wniosek i zamiast na konto właściciela przelałem dodatek na konto wspólnoty. W decyzji wskazane, błędnie, że dodatek przekazany będzie na konto wspólnoty a nie właściciela lokalu. Musiałem nie zapisać zmian i się wszystko posypało :cry:

Napisać teraz zwykłe pismo do zarządcy z prośbą o zwrot dodatku w kwocie takiej i takiej w związku z błędnym przekazaniem tej kwoty na konto wspólnoty? I co z decyzją, w której mam wskazanego błędnego zarządce (w decyzji wpisane jest, że dodatek przekazany będzie na wspólnotę mieszkaniową w kwocie takiej i takiej a powinienem wpisać tak właściciela lokalu)? Można tutaj uznać to za błędy pisarskie art. 113KPA? Robić to wraz z wszczęciem postępowania? :cry:

Proszę o podpowiedź co zrobić z tym fantem. Ehh :cry:
GOPS_1234
Starszy referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 14 lip 2025, 14:28

Tak-pismo do zarządcy o zwrot dodatku.
Jeżeli dodatek został dobrze naliczony, a wkradł się tylko błąd niewłaściwego zarządcy to należy wydać postanowienie i zastosować art 113 Kpa /sprostowanie decyzji administracyjnej/ paragraf 1
lusia&lusia
Starszy referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Napisano: 14 lip 2025, 14:36

lusia&lusia pisze:
14 lip 2025, 14:28
Tak-pismo do zarządcy o zwrot dodatku.
Jeżeli dodatek został dobrze naliczony, a wkradł się tylko błąd niewłaściwego zarządcy to należy wydać postanowienie i zastosować art 113 Kpa /sprostowanie decyzji administracyjnej/ paragraf 1
Rozumiem, że dodatek z wyrównaniem wypłacę dopiero w sierpniu prawda?

A co do art. 113 to masz może jakiś wzór?
GOPS_1234
Starszy referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x