Zmiana decyzji DPS - do której się odnieść? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 09 lis 2015, 18:44

Witam,
mam już mętlik w głowie słuchając jak powinna wyglądać zmiana decyzji za odpłatność za DPS. Załóżmy mam taki przypadek: kobieta została skierowana w 2013 do DPS w decyzji (1) ustalono odpłatność. W ciągu kolejnego 1,5 roku dochód petentki wzrósł minimalnie nie przekraczając ustawowego 10% więc decyzja nie była zmieniana. Teraz do renty doszedł dodatek i od 1 listopada będzie ona ponad 200zł wyższa od marcowej waloryzacji. Teraz wiem, że muszę zmienić odpłatność ale nie wiem na jaką decyzje się powołać aby zmienić odpłatność. Panie kontrolujące mówiły, że zawsze nowy dochód trzeba porównać z dochodem z okresu kiedy petentka była kierowana do DPS bo niby zawsze musimy odwołać się do decyzji kierującej (ale czy dotyczy to też dochodu)? Ale w przyszłości oznaczałoby to, że każda kolejna podwyżka będzie oznaczała zmianę wysokości odpłatności bo dochód z 2013 roku zdąży wzrosnąć o kilkaset złotych co przekroczy 10%. A może potraktować to tak, że nowa decyzja którą wydam będzie pierwszą zmieniającą odpłatność (bo dotychczasowe nie zmieniały odpłatności petentki tylko kwotę Gminy) i jeśli w przyszłości renta wzrośnie to już odnosić się do tej nowej decyzji bo tak naprawdę to ona ustaliła pierwszą zmianę w odpłatności klientki.

Nie mam pojęcia jak to wytłumaczyć bo kogokolwiek się pytam, to przepisy te nie są dla nich zrozumiałe.
socjalny89nz

Napisano: 09 lis 2015, 21:38

Zawsze zmienia się decyzję przyznającą, niestety.
VVVV

Napisano: 09 lis 2015, 21:53

VVVV pisze:Zawsze zmienia się decyzję przyznającą, niestety.
Dlatego też, zmieniając decyzję i biorąc pod uwagę nową wysokość dochodu - zawsze muszę porównywać ją z decyzją kierującą? :/ Kiepsko, bo to oznacza, że każda kolejna decyzja zawsze będzie zmieniająca bo jeśli już raz przekroczy 10% to zawsze będzie przekraczać bo dochód będzie dużo wyższy od tego pierwszego uwzględnionego w decyzji kierującej. Masakra.

Moim zdaniem powinno się brać ostatnią decyzję/ostatni dochód przedstawiony w kwestionariuszu wywiadu DPS i na podstawie tego decydować czy należy zmienić odpłatność czy nie. To co mają powiedzieć pracownicy, którzy mają podopiecznych od X lat w DPS i za każdym razem muszą cofać się do tej pierwszej kierującej decyzji sprzed X lat... tragedia.

Dzięki za odpowiedź.
socjalny89nz

Napisano: 10 lis 2015, 9:53

My robimy tak
zmienić decyzję ………………(pierwszą zobowiązującą do odpłatności) z dnia ……….. r., znak: …………., zmienioną decyzją (ostatnia zmieniająca odpłatność) z dnia ………., znak: ………. w przedmiocie ustalenia odpłatności za pobyt w Domu Pomocy Społecznej w Skęczniewie ponoszonej przez ……, w ten sposób, że:………
Kiedyś wypisywaliśmy wszystkie zmieniające ale rzeczywiście przy 10 latach pobytu w dps jest to problem
Zmieniamy wtedy gdy dochód strony zmieni się o 10% w stosunku do dochodu z ostatniej decyzji zmieniającej odpłatność
Gość

Napisano: 10 lis 2015, 14:01

My robimy tak samo jak Gość i w postanowieniu piszemy bardzo podobnie. Dodajemy zapis- pozostałe zapisy decyzji pozostają bez zmian.
wacek

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x