Witam,
mam już mętlik w głowie słuchając jak powinna wyglądać zmiana decyzji za odpłatność za DPS. Załóżmy mam taki przypadek: kobieta została skierowana w 2013 do DPS w decyzji (1) ustalono odpłatność. W ciągu kolejnego 1,5 roku dochód petentki wzrósł minimalnie nie przekraczając ustawowego 10% więc decyzja nie była zmieniana. Teraz do renty doszedł dodatek i od 1 listopada będzie ona ponad 200zł wyższa od marcowej waloryzacji. Teraz wiem, że muszę zmienić odpłatność ale nie wiem na jaką decyzje się powołać aby zmienić odpłatność. Panie kontrolujące mówiły, że zawsze nowy dochód trzeba porównać z dochodem z okresu kiedy petentka była kierowana do DPS bo niby zawsze musimy odwołać się do decyzji kierującej (ale czy dotyczy to też dochodu)? Ale w przyszłości oznaczałoby to, że każda kolejna podwyżka będzie oznaczała zmianę wysokości odpłatności bo dochód z 2013 roku zdąży wzrosnąć o kilkaset złotych co przekroczy 10%. A może potraktować to tak, że nowa decyzja którą wydam będzie pierwszą zmieniającą odpłatność (bo dotychczasowe nie zmieniały odpłatności petentki tylko kwotę Gminy) i jeśli w przyszłości renta wzrośnie to już odnosić się do tej nowej decyzji bo tak naprawdę to ona ustaliła pierwszą zmianę w odpłatności klientki.
Nie mam pojęcia jak to wytłumaczyć bo kogokolwiek się pytam, to przepisy te nie są dla nich zrozumiałe.