Opis sytuacji:
Osoba ma przyznane usługi opiekuńcze – decyzja z dnia 26-04-2024.
Dochód osoby w momencie wydawania decyzji wynosił 2289,12 zł – 226,65 % kryterium dochodowego.
Odpłatność 25% wartości jednej godziny.
W kwietniu 2025 następuje zmiana dochodu i wynosi 2415,01 zł – 239,11% kryterium dochodowego.
W uchwale o odpłatności mamy widełki % kryterium od 201 do 250 odpłatność 25% wartości godziny.
Zmiana dochodu nie powoduje zmiany odpłatności – mieści się w widełkach.
Dochód zwiększył się o kwotę 125,89 zł czyli wzrost dochodu przekracza 10% (12,46%) kryterium.
Art. 106 3b. ustawy o pomocy społecznej - Zmiana dochodu osoby samotnie gospodarującej lub rodziny w okresie ponoszenia odpłatności za świadczenie niepieniężne nie wpływa na wysokość tej odpłatności, jeżeli kwota zmiany nie przekroczyła 10 % odpowiednio kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.
Co robimy w takim przypadku?
Mam aktualizację wywiadu.
Pytanie 1.
Czy zmieniamy decyzję tylko w części dotyczącej dochodu świadczeniobiorcy – pozostałe bez zmian? – zmiana dochodu nie wpływa na odpłatność (mieści się w widełkach).
Pytanie 2.
Czy w związku z tym że wzrost dochodu przekracza 10% kryterium zmieniam decyzję (nowa sentencja i uzasadnienie)?
W mojej ocenie robimy tak jak w pytaniu 2 – proszę o Wasze opinie.
W mojej ocenie jeżeli zmiana dochodu nie przekroczy 10% kryterium nie robimy nic – tylko aktualizacja wywiadu do akt.