zmiana dochodu ze zł na zł do pełnej kwoty - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 01 paź 2019, 12:36

Klient utracił w marcu prawo do renty strukturalnej, a jednocześnie w marcu 2019 r. uzyskał prawo do emerytury rolniczej. W okresie zasiłkowym 2018/2019 miał przyznane świadczenia w wysokości pomniejszonej tj. na zasadzie zł za zł. W sierpniu 2019 r. klient złożył wniosek na nowy okres zasiłkowy gdzie zgłosił zarówno utratę jak i uzyskanie dochodu (wcześniej w żaden sposób nie poinformował o tym ośrodka). Niestety w ferworze pracy, przyjmowania wniosków itp. nie sprawdziłam dochodu rodziny w starym okresie, nie wróciłam do starej sprawy, nie wpadłam w tamtym momencie na to że trzeba to zrobić, po prostu wniosek poszedł do rejestracji i już (wiecie jak to jest jak klienci nacierają, zazwyczaj się pamięta ale czasem zupełnie wypadnie z głowy :(
Teraz wróciłam do tej sprawy i po aktualizacji wniosku wynika, że dochód rodziny uprawnia do pobierania zasiłku rodzinnego i dodatków w pełnej wysokości i teraz moje pytanie: co powinnam zrobić? czy mogę wrócić do tego sierpnia 2019 r. i wypłacić tę "resztę", którą klient powinien otrzymać czy już za późno? Szczerze powiem, że trochę zgłupiałam :shock: :?
j456
Praktykant
Od: 12 lut 2019, 11:08
Zajmuję się: ŚR/ŚW/KDR/PS

Napisano: 01 paź 2019, 12:45

Jeszcze dodam, że świadczenia rodzinne w sierpniu i we wrześniu zostały wypłacone w wysokości wynikającej z decyzji z poprzedniego roku (chociaż to akurat oczywiste). Tak się zastanawiam nad art. 31 ale on tu chyba nie pasuje bo w momencie wydawania decyzji wysokość dochodu rodziny została wyliczona prawidłowo. Proszę, podpowiedzcie co zrobić
j456
Praktykant

Napisano: 02 paź 2019, 8:20

Proszę o pomoc
j456
Praktykant

Napisano: 03 paź 2019, 8:29

żeby się cofnąć to musiał by być wniosek strony na przeliczenie dochodu ze względu na zmianę sytuacji dochodowej. wstecz tylko się cofamy jeżeli było by do zwrotu. ja bym się nie przejmowała tym, że przy nowym wniosku złożył dokumenty ale dodatkowo powinien złożyć pismo do starego wniosku. Ja staram się też zwracać uwagę jak przyjmujemy nowe wnioski czy się coś zmieniło, ale jest tyle ludzi, że nie jest się wstanie tego ogarnąć czasami.
ops.oliwia
Referent
Od: 30 maja 2017, 11:44
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x