Witam. Mam dwa zasiłki stałe w rodzinie. Mąż ma przyznany już od kilku lat a żona od sierpnia 2015. W sierpniu przy przyznawaniu żonie zasiłku do dochodu policzyłam zasiłek męża. Mam pytanie czy teraz przy zmianie kryterium kieruje się podobną zasadą, że przy obliczaniu kwoty zasiłku żony liczę do dochodu zasiłek męża z miesiaca września, co niestety skutkowałoby tym że w listopadzie znowu będę musiała zmieniać zasiłek dla żony bo zasiłek meża zmienia się październiku. Czy może teraz przy zmianie zasiłku od października "potraktować ich równo" i każdemy przyznać zasiłek licząc do dochodu tylko gospodarstwo, które posiadają.
Wątek przyznawania drugiego zasiłku stałego w rodzinie był na forum poruszany wielokrotnie. U nas zawsze było i jest tak, że w dwuosobowym gospodarstwie bez własnego dochodu mąż dostawał zasiłek stały w wys. 456 zł. i żona też 456 zł. (od października b.r. po 514 zł.). Inaczej można się zapętlić i w życiu z tego nie wyjść (mąż dostaje 514; potem żonie liczymy jako dochód 257 i przyznajemy stały 257; to mężowi wliczamy połowę dochodu żony -128,50 i zmieniamy stały; potem znowu zmieniamy żonie ... i tak w kółko)