zmiana miejsca zamieszkania - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 29 sty 2015, 9:35

Witam,
Matka wraz z dziećmi, które otrzymują stypendium zmieniła miejsce zamieszkania (wyprowadziła się poza moją gminę) i poinformowała mnie na piśmie o tym fakcie. Decyzje przyznające stypendium wydałam w listopadzie na okres wrzesień-grudzień 2014 r. Jak mam postąpić: cofnąć prawo do otrzymywania stypendium i przekazać jej dokumentację do gminy nowego miejsca zamieszkania? Czy sporządzić notatkę służbową, wpiąć do akt - bo przecież przyznałam jej stypendium na okres dłuższy niż minimalny przewidziany w ustawie o systemie oświaty? Macie jakieś pomysły...?
Lucy123

Napisano: 29 sty 2015, 9:51

to zależy do napisałaś w postanowieniu listopadowej decyzji
xyz@

Napisano: 29 sty 2015, 9:56

To może przytoczę:

Po rozpatrzeniu w/w wniosku stwierdzono, iż zostały spełnione warunki do udzielenia świadczenia pomocy materialnej o charakterze socjalnym, określone w przepisach ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz.U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 z późn. zm.) oraz regulaminie udzielania pomocy materialnej o charakterze socjalnym dla uczniów zamieszkałych na terenie Gminy ........, stanowiącym załącznik do uchwały Nr ....... Rady Gminy ....... z dnia ............. roku. W szczególności wysokość dochodu na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty, o której mowa w art. 8 ust. l pkt 2 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2013 r. poz. 182 z późn. zm.).
Wysokość przyznanego stypendium nie jest niższa miesięcznie niż 80% kwoty o której mowa w art. 6 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1456 z późn. zm.) i nie przekracza miesięcznie 200% kwoty o której mowa w/w art. 6 ust. 2 pkt 2.
Lucy123

Napisano: 29 sty 2015, 9:58

ale przytoczyłam.....samo uzasadnienie :oops: Już dołączam sentencję:

1. Przyznać świadczenie materialne o charakterze socjalnym w formie stypendium szkolnego udzielonego na ucznia .......uczęszczającego do ......... na okres wrzesień - grudzień 2014 r. w łącznej wysokości 424,00 zł, tj. 106,00 zł miesięcznie na w/w okres
2. W/w świadczenie przyznane jest w formie refundacji kosztów poniesionych na zakup pomocy rzeczowej o charakterze edukacyjnym, w tym w szczególności zakupu: podręczników, lektur szkolnych, encyklopedii, słowników i innych książek pomocniczych do realizacji procesu dydaktycznego, przyborów i pomocy szkolnych, plecaków, stroju na zajęcia wychowania fizycznego oraz innego wyposażenia uczniów wymaganego przez szkołę a także w formie całkowitego lub częściowego pokrycia kosztów związanych z pobieraniem nauki poza miejscem zamieszkania, w tym opłat za bursę lub internat i kosztów dojazdu z miejsca zamieszkania do szkoły (tylko szkoły ponadgimnazjalne).
Lucy123

Napisano: 29 sty 2015, 11:47

moim zdaniem nie robisz już nic
wydałaś decyzję,która z końcem grudnia wygasła

ja wydaję decyzję na cały rok szkolny i w uzasadnieniu zaznaczam,że wypłata nastąpi w 2 ratach i na okres wrzesień-grudzień podaję kwotę,a na okres styczeń-czerwiec podam kwotę po otrzymaniu środków
moja decyzja jest więc obiegu przez cały rok szkolny
ludzie piszą mi zgodę na zmianę decyzji i jak przyjdzie kasa zmieniam decyzję

jeśli ktoś w trakcie trwania roku szkolnego zgłasza mi,że się wyprowadził poza obszar gminy,to wystawiam decyzję cofającą
nie przesyłam wniosku do drugiej gminy
osoba jeśli chce sama występuje z wnioskiem do drugiej gminy i uzasadnia to zmianą miejsca zamieszkania (szczególny przypadek złożenia wniosku po ustawowym terminie)
xyz@

Napisano: 29 sty 2015, 12:28

A ja zmieniam tą decyzję listopadową modyfikując punkty w sentencji.

Dzięki za pomoc :)

Pozdrawiam
Lucy123

Napisano: 29 sty 2015, 12:47

nie można zmieniać decyzji,która już wygasła
xyz@

Napisano: 29 sty 2015, 14:00

Może i robię nie do końca zgodnie z przepisami ale nie wygaszam decyzji zgodnie z art. 162 Kpa, zmieniam decyzję listopadową w oparciu o art. 155 kodeksu. Żadna kontrola mi tego nie zakwestionowała więc robię tak dalej
Lucy123

Napisano: 30 sty 2015, 13:49

ja robię ja Lucy 123
axn

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x