Jeśli w maju już zamieszkuje w nowym mieszkaniu to nie powinna otrzymać dodatku za maj na stare mieszkanie, prawda?jaa pisze:Jeśli umowa najmu jest od maja tzn., że wedle przepisów od tego dnia tam zamieszkuje. Chyba, że napisze oświadczenie, iż jest inaczej i opłaciła wydatki za maj nie mieszkając tam...
zmiana mieszkania - od kiedy dodatek na nowy lokal
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: zmiana mieszkania - od kiedy dodatek na nowy lokal
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Dlaczego nie, dodatek mieszkaniowy nie jest świadczeniem podzielnym, czyli nie dzielimy go na poszczególne dni, dlatego jeśli wypłata dodatku za maj została dokonana do 10 maja,a Pani przeprowadziła się 15 maja, to taka sytuacja jest możliwa do zaistnienia.Krwawa pisze:Jeśli w maju już zamieszkuje w nowym mieszkaniu to nie powinna otrzymać dodatku za maj na stare mieszkanie, prawda?jaa pisze:Jeśli umowa najmu jest od maja tzn., że wedle przepisów od tego dnia tam zamieszkuje. Chyba, że napisze oświadczenie, iż jest inaczej i opłaciła wydatki za maj nie mieszkając tam...
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
ze szkolenia od Pana Mazurkiewicza - składa wniosek z nowego lokalu dopiero wtedy, jeśli może przedłożyć wydatki za miesiąc poprzedzający
-
- Referent
- Zajmuję się: DM i DE
- Kontakt:
Ja w takim wypadku robię jeszcze inaczej
Jeżeli gość mi pisze że od 1 czerwca nie będzie zamieszkiwać w danym mieszkaniu tylko w innym, to wygaszam od 1 czerwca oczywiście "stary dodatek" a na te nowe mieszkanie dopiero może złożyć po miesiącu zamieszkiwania i poniesieniu wydatków. Czerwiec jest właśnie takim miesiącem czyli wniosek na nowy lokal składa dopiero w miesiącu lipcu.Ja tak interpretuję przepisy naszej ustawy. Mam nadzieję że urozmaiciłem dyskusję 
Polecam też dopytać się czy nowe mieszkanie kupiła i za co

Polecam też dopytać się czy nowe mieszkanie kupiła i za co

-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
DOKŁADNIE !!!jolasz pisze: 29 gru 2023, 14:42 ze szkolenia od Pana Mazurkiewicza - składa wniosek z nowego lokalu dopiero wtedy, jeśli może przedłożyć wydatki za miesiąc poprzedzający
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Tylko zwróćcie uwagę, ze ten post jest z 2017 r., więc były inne przepisy. Obecnie (od lipca 2021 r.) liczymy wydatki z poprzedniego miesiaca, co świadczy o tym, ze w poprzednim miesiącu należy zamieszkiwać w lokalu i ponieść wydatki.
Oprócz zmiana mieszkania - od kiedy dodatek na nowy lokal - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Program do dodatków
Czy należy się dodatek mieszkaniowy?
dodatek mieszkaniowy obliczenia
wnioski z 31 maja
decyzje w Sygnity-nie widzi znaczników
KPA-nowelizacja, a pouczenie
wyrównanie renty inwalidzkiej
wydatki do dodatku-prosze o pomoc
utrata tytułu prawnego
Student w składzie rodziny
śmierć wnioskodawcy z umowy najmu
Dodatki mieszkaniowe- jak zacząć?