Osoba składa wniosek dla córki o nową kartę. Sytuacja taka, że dziecku zmienił się PESEL i nazwisko
co ze stara kartą ?
czy musi być decyzja administracyjna o unieważnieniu ?
żeby unieważnić kdr nie trzeba wydawać decyzji, wystarczy wejść w zarządzanie kartami i tam osobie anulować, część danych da się tam zmienić i zamówić ponownie, ale nie wiem czy tam się da w tym momencie też zmienić nr PESEL, musisz to sprawdzić, jak nie to nowy wniosek, dla członka rodziny, który był wcześniej już posiadaczem kart... o dzięki tobie stałem się starszym referentem
sprecyzuję :
chodzi mi o to czy ma zastosowanie tutaj art. 16 ust 3 ustawy ? czy w takim przypadku jest to utrata prawa do posiadania karty ? czy wystarczy unieważnić starą kartę ?
nie mogę zrobić zmiany danych do starej karty bo jest inny pesel
Stwierdzenie utraty prawa do posiadania Karty lub przyznania Karty z naruszeniem przepisów to to chyba nie jest, nie napisałeś co się stało, że dziecku się zmienił PESEL i nazwisko, natomiast jest to zmiana danych a nie utrata praw
i teraz tak:
ja kartę muszę unieważnić z powodu albo naruszenia przepisów albo utraty prawa. Tutaj wychodzi że z powodu utraty prawa w takim razie a skoro utrata prawa to decyzja administracyjna art. 16 ust. 3
No Herka tak pisała: Jeżeli dziecko np. w ramach adopcji otrzymało nowy numer PESEL i nowe nazwisko to traktowane jest jako nowa osoba z nową tożsamością. Dla takiej osoby należy starą kartę unieważnić, a następnie złożyć nowy wniosek dla "nowego członka rodziny". Taka osoba nie powinna mieć w systemie powiązania ze swoją "starą tożsamością". Nic nie wspominała tu akurat o decyzji.
Rok temu chyba miałem podobny przypadek z adopcją i zmianą nr PESEL. Unieważniłem kartę ze względu na konieczność wydania nowej karty. Dla tego dziecka wniosłem o nowy KDR jako uzupełnienie rodziny. Z tego co sobie zanotowałem bo nie szczególnie to już pamietam, ale w sumie nie wiem czy to było prawidłowe rozwiązanie, natomiast była to tak naprawdę czysta zmiana techniczna, bo to nadal to samo dziecko będzie miało kontynuowane nadal to samo świadczenie, wiec nie bawiłem się w decyzję, ale twoje wnioskowanie jest całkiem logiczne i słuszne, natomiast litera prawa jak wiemy jest martwa i podlega naszej interpretacji w tym przypadku jak gdyby nie zatrzymujemy tak naprawdę prawa do posiadania kdr, robimy to tylko chwilowo, czysto ze względów technicznych związanych wręcz z funkcjonowaniem i postepowaniem w ramach samego Programu SI KDR i może dlatego nie widziałem sensu bawienia się w wydawanie decyzji, bo to nigdy nie jest łatwa i prosta sprawa
Wiesz co Ubu nie chcę tam dalej klikać w SI bo jak dam "unieważnij kartę" to pyta mnie czy potwierdzam. Podejrzewam, że jak potwierdzę to pojawią się do wyboru przyczyny.I tutaj dowiedziałam się że przyczyny mogą być dwie:
albo naruszenia przepisów albo utraty prawa do posiadania
no to przepisy nie są tu naruszone więc zostaje druga opcja a ustawa mówi że skoro utrata praw to decyzja administracyjna.
no chyba, że jest jeszcze inna opcja do wyboru po potwierdzeniu unieważnienia ...