W okresie 2019/2020 wnioskodawcą przy zasiłku rodzinnym jest matka. Obecnie na nowy okres wniosek składa jej mąż, okazuje się że matka zostawiła z nim dzieci i mieszka na terenie innej gminy (z nowym partnerem). Czy można wstrzymać (uchylić) jej wypłatę świadczeń na wrzesień i październik, skoro zostawiła męża i dzieci, i to maż faktycznie tę opiekę sprawuje? Żona raczej dobrowolnie nie zrezygnuje ze świadczeń...
Art.26 ust.2 Jeżeli dziecko nie pozostaje we wspólnym gospodarstwie domowym z obojgiem rodziców, świadczenia rodzinne wypłaca się temu z rodziców, pod którego opieką dziecko się znajduje.
Art.4. ust.1 Zasiłek rodzinny ma na celu częściowe pokrycie wydatków na utrzymanie dziecka.
Wezwałabym kobietę do złożenia wyjaśnień ale nikt nie zna jej nowego adresu, nawet mąż...
Mam tylko nr telefonu, rozmawiałam z nią, kobieta twierdzi, że zabierze dzieci, tylko na razie "urządza" się w nowym miejscu. Więc dobrowolnie nie zrezygnuje ze świadczeń na wrzesień i październik, nawet jeśli faktycznie dzieci pozostają z ojcem.
Czy mogę więc bez jej zgody wszcząć postępowanie i uchylić jej decyzję?