zmiany do nowej ustawy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 13 kwie 2014, 18:41

W którym dziale będzie znajdować się sekcja ds. przyznawania świadczeń z pomocy społecznej (pracownicy admnistracyjni)?
asiaqqq

Napisano: 13 kwie 2014, 19:45

Dziś trudno odpowiedzieć na takie pytanie ;)
socjalny 2015

Napisano: 13 kwie 2014, 20:12

możliwe że w ogóle ich nie będzie a decyzje będą robić socjalni?
asiaqqq

Napisano: 13 kwie 2014, 21:26

W założeniach do zmian ustawy o pomocy społecznej pojawia się jedna z czterech propozycji oddzielenia prowadzenia postępowań administracyjnych od świadczenia pracy socjalnej. Te cztery propozycje wypracowano w ramach realizowanego od 4 lat projektu "Standardy w Pomocy". Wiem, że dziś rozmaicie jest z tworzeniem decyzji. Są ośrodki, w których pracownicy socjalni prowadzą całe postępowanie od wszczęcia, po przeprowadzenie wywiadu, wklepanie danych w POMOST oraz na przygotowaniu i wydrukowaniu decyzji włącznie. Są miejsca, gdzie pracownicy socjalni nie zajmują się przygotowywaniem decyzji i wklepywaniem danych w POMOST. Jak Polska długa i szeroka rozmaicie z tym dziś bywa. Jak będzie w przyszłości? Ostatnio rozmawiałem z koleżanką z Wrocławia, która zdziwiła się, że są w Warszawie ośrodki, gdzie pracownicy socjalni wklepują dane w POMOST. W jej ośrodku pracownik socjalny przygotowuje wyłącznie analogową-papierową wersję sprawy, bez tworzenia decyzji m.in. uzasadnienia, bez obsługi programu POMOST. A rozmowę z koleżanką zacząłem od pytania - Czy we Wrocławiu wdrażany jest system Emp@tia?
angoc

Napisano: 14 kwie 2014, 12:38

pracuje w małym gops gdzie nie ma pracy socjalnej tylko klepanie decyzji naszych, sr,fa i innych. Niby jest pracownik, ale ma urlopy, zwolnienia, szkolenia. Gdybym robiła tylko swoje sprawy i swoje decyzje to jeszcze mogłabym powiedzieć, ze jestem pracownikiem socjalnym. Ale gdy wrzucono do nas cały niechciany smietnik, to niestety ale jestem przede wszystkim pracownikiem administracji. Bardzo czekam na zmiany, licze że z ops zostana wyrzucone SR,FA, Stypendia, DM i inne. Jeżeli nadal zostana to niestety ale cała ta rewolucja jest psu na bude. Zostanie jak jest. teraz tez mamy na papierze oddzielone działy: pomocy społecznej i swiadczen rodzinnych. Nie ma łączenia stanowisk (na papierze) a praktyka swoje.
izaa11

Napisano: 14 kwie 2014, 15:12

Relacja ze spotkania Forum Ekspertów Empowewrment, gdzie rozmawiano o budowaniu Forum Współpracy Empowerment oraz oddzieleniu prowadzenie postępowań ws. świadczeń od prowadzenie profesjonalnej pracy socjalnej. (7.04.2014)
https://youtu.be/iYRrso6INQo
angoc

Napisano: 14 kwie 2014, 15:42

jeżelirozdział obu zadań nastapi tylko na papierze (powstanie nowy dział w strukturze ops) to nic sie nie zmieni niestety :cry:
izaa11

Napisano: 23 kwie 2014, 7:57

cos słyszycie na temat zmian, co bedzie z rodzinnymi Funduszem itp. szefofa była na jakims spotkaniu kierowników ale nic nie chce powiedziec
ewcia38

Napisano: 23 kwie 2014, 10:59

Cieszcie się, że macie co robić, po nowym roku będziecie płakać jak pójdziecie na bruk.
alov

Napisano: 28 kwie 2014, 12:22

Albo jak wam przyjdzie po styczniu wprowadzac wywiady do POMOST'u :]
BadAss

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x