W mojej placówce kontrolę merytoryczną działalności placówki przeprowadzała pani referent od komputerów w urzędzie nadzorującym mój dd. I tak to właśnie wygląda...
Zmiany organizacyjne w placówkach!!!!!!!!
Re: Zmiany organizacyjne w placówkach!!!!!!!!
Już trochę pracuję w tej działce i obserwuję z zażenowaniem,ze obecnie tworzy się masę świetlic,placówek itp,gdzie naprawdę nie trezba mieć kierunkowych studiów.
Przyklad smieszny to POgotowie Opiekuńcze prowadzone przez siostry zakonne,gdzie 90 procent z nich ma mgr teologii.Ktoś na to pozwala.A najbardziej pozwoli nowa ustawa,gdzie naprawdę pierwszy lepszy bedzie się dziećmi i rodzinami zajmował.
Kiedyś a obecnie jeszcze u mnie w placówce są bardzo rygorystyczne przepisy dotyczące osob ktore moga tu pracować i być np wychowawcą itp.Każda kontrola z UW sprawdza te kwalifikacje.A w stowarzyszeniach prowadzacych pl op-wych i w pogot opiek o ktorym wspomnialam wyżej panuje totalna samowola.Taka samowola bedzie po wejsciu nowej ustawy.Pora zmieniac chyba pracę,by nie patrzec na to bo schodzi to wszystko na psy.
Przyklad smieszny to POgotowie Opiekuńcze prowadzone przez siostry zakonne,gdzie 90 procent z nich ma mgr teologii.Ktoś na to pozwala.A najbardziej pozwoli nowa ustawa,gdzie naprawdę pierwszy lepszy bedzie się dziećmi i rodzinami zajmował.
Kiedyś a obecnie jeszcze u mnie w placówce są bardzo rygorystyczne przepisy dotyczące osob ktore moga tu pracować i być np wychowawcą itp.Każda kontrola z UW sprawdza te kwalifikacje.A w stowarzyszeniach prowadzacych pl op-wych i w pogot opiek o ktorym wspomnialam wyżej panuje totalna samowola.Taka samowola bedzie po wejsciu nowej ustawy.Pora zmieniac chyba pracę,by nie patrzec na to bo schodzi to wszystko na psy.
Dodam,ze w jednym stowarzyszeniu większosc nazywa siebie terapeutami bez jakichkolwiek kwalifikcji....pamietam jak moj kolega ode mnie z placowki,by moc byc terapeuta po psychologii robil jeszcze 3 lata studiów.
Witam. Niczego nie sugeruję w zakresie kwalifikacji pracowników nadzoru. Z wielu rozmów przeprowadzonych w Waplewie wnioskuję, iż wielu dyrektorów placówek ma poważne problemy w trakcie kontroli. Usłyszałem nawet, że niektórzy z nadzoru próbowali oceniać merytorycznie psychologa. Nadmieniam, że w tym przypadku tylko inny uprawniony psycholoeg ma takie kompetencje. Pisząc o sprawowaniu nadzoru podkreślam z moim współpracuję mi się wspaniale, miałem na myśli tylko to, że wielokrotnie nadzór przekracza swoje kompetencje. Tak naprawdę powinniśmy być rozliczani z dokumantacji przewidzianej w rozporządzeniu. Wiele osób opowiadał mi jakich to dokumentów od nich wymagano. Stąd też moje wątpliwości. Jest z Wami całkowicie zgody co do oceny obecnych działań w zakresie pracy z rodziną. Uważam, iż wprowadzenie nowych zasad prawnych będzie skutkowało obniżeniem standardu usług, odpływem najbardziej doświadczonej kadry, jeszcze większą rotacją co ma już miejsce w dużych miastach. Podłożem zmian jest tak naprawdę wprowadzenie na rynek nowych podmiotów - zapisy ustawy to przewidują. Docelowo staniemy się czymś pomiędzy DPS a MOW. Wprowadzenie 12 miesięcznego okresu przejściowego jest zupełnym nieporozumieniem. Jeżeli Kogoś z Was uraziły moje wpisy to bardzo przepraszam. Pozdrawiam Wszystkich.
Oprócz Zmiany organizacyjne w placówkach!!!!!!!! - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Jak cofnąć lub zmienić decyzję sądu o przeniesieniu wychowanka do MOW
poradnictwo dla rodziców
Notorycznie uciekająca wychowanka
Znerwicowane dzieci po nowym partnerze ex
Rozwiazane rodziny zastępcze-
Karta nauczyciela
wychowanka w ciąży
opiekun a wychowawca
Walczą o dzieci
żywienie w aneksach a likwidacja kuchni
nadzór
wagary