zmniejszenie wysokości alimentów - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 20 maja 2025, 12:45

z 1.03.2025r. przyznałam FA na dzieci po 500,00 zł zgodnie z wyrokiem sądu (zabezpieczenie). 17.04.2025r. wpłynęło do mnie pismo Komornika z nowym wyrokiem sądu z 01.04.2025r. obniżającym alimenty na 400,00 zł z datą wsteczną od 02.12.2025r. (wyrok do Komornika wpłynął 04.04.2025r.). Od kiedy obniżyć alimenty z FA (od 01.03.2025r. czy 01.04.2025r.)? Za jaki okres żądać zwrotu ?
Pierwszy taki przypadek
bagga3
Praktykant
Od: 20 maja 2025, 12:44
Zajmuję się: FA

Napisano: wczoraj, 8:39

Według mnie od 01.03.2025 r.
nowafundusz
Stażysta
Od: 29 kwie 2024, 8:44
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: wczoraj, 9:22

Zgodnie z treścią art. 29 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów zmiany w wysokości świadczeń z funduszu alimentacyjnego na skutek zmiany wysokości zasądzonych alimentów dokonuje się po wpływie tytułu wykonawczego do komornika sądowego prowadzącego postępowanie egzekucyjne od miesiąca, w którym nastąpiła zmiana wysokości zasądzonych alimentów (ust. 1). W przypadku gdy osoba uprawniona otrzymała w okresie od dnia zmiany wysokości zasądzonych alimentów do dnia wpływu tytułu wykonawczego do komornika sądowego świadczenia z funduszu alimentacyjnego w wysokości wyższej niż zasądzone alimenty za ten okres, jest obowiązana do ich zwrotu bez odsetek ustawowych. Przepisy art. 23 stosuje się odpowiednio (ust. 2). W przypadku gdy sąd zwolnił osobę z obowiązku alimentacyjnego, a osoba uprawniona w okresie, o którym mowa w ust. 2, pobierała świadczenia z funduszu alimentacyjnego za ten okres, jest obowiązana do ich zwrotu bez odsetek ustawowych. Przepisy art. 23 stosuje się odpowiednio (ust. 3). W przypadku podniesienia wysokości zasądzonych alimentów dokonuje się wyrównania za okres, o którym mowa w ust. 2 (ust. 4). WSA w Poznaniu, w uzasadnieniu wyroku z dnia 31 maja 2011 r, sygn. Akt II SA/Po 204/11 orzekł, że pod użytym przez ustawodawcę pojęciem „zmiany” rozumieć należy tytuł wykonawczy, bowiem zmiana w wysokości świadczeń z funduszu alimentacyjnego jest możliwa wyłącznie wówczas, gdy organ będzie dysponował tytułem wykonawczym, natomiast "dzień zmiany" rozumieć należy jako dzień, w którym możliwym było wydanie tytułu wykonawczego. Za przyjęciem powyższej wykładni przemawia przede wszystkim istota samych świadczeń alimentacyjnych, które de facto zastępują środki, które wierzyciel alimentacyjny winien otrzymać tytułem wypłaty zasądzonych alimentów.
Podobne stanowisko zostało wyrażone przez WSA w Olsztynie, wyrok z dnia 24.06.2014 r. sygn. akt II SA/OI 532/14
Z tego wynika że od 01.04.2025 r. czyli daty wyroku zmniejszającego wysokość alimentów
smalena
Stażysta
Od: 17 mar 2017, 12:57
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x