Zmniejszenie zajęcia wierzytelności
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Zmniejszenie zajęcia wierzytelności
Dłużnik alimentacyjny złożył prośbę o zmniejszenie zajęcia wynagrodzenia. Miał ktoś podobną sytuacje i wie jak napisać odpowiedź?
Re: Zmniejszenie zajęcia wierzytelności
Pisałam zwykłe pismo do komornika żeby ograniczył zajęcie z wynagrodzenia za pracę do np. 1 500,00zł. miesięcznie i komornik się zawsze przychylał.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Też dzwoniłam do komornika i ten odpowiedział, że może zmniejszyć na nasz wniosek zajęcie wynagrodzenie ale zgodnie z KPA trzeba zająć do 60 % wynagrodzenia i nie radziłby narazić Skarb Państwa na jakiś uszczerbek
wysokość zajęcia wynagrodzenia reguluje kodeks pracy art. 87 i podana jest maksymalna wysokość zajęcia z tytułu alimentów do 3/5 wysokości wynagrodzenia. Skarb państwa raczej na tym nie ucierpi bo nic nie umarzam. Cała należność zostanie spłacona tylko wydłuży się okres spłaty.
Czasami jest tak, że jeśli nie zejdziemy troszeczkę dłużnikowi z zajęcia to się zwolni z pracy, pójdzie pracować na czarno, a my nie dostaniemy wtedy nic
(taki mały szantaż z jego strony)
Czasami jest tak, że jeśli nie zejdziemy troszeczkę dłużnikowi z zajęcia to się zwolni z pracy, pójdzie pracować na czarno, a my nie dostaniemy wtedy nic

-
- Praktykant
- Kontakt:
ok, dzięki za pomoc 

Oprócz Zmniejszenie zajęcia wierzytelności - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Czy umorzyć postępowanie uznające za dłużnika uchylającego się
Właściciele domów, jak finansujecie konserwację?
wnioskek -Ukraina
Wniosek do zakładu karnego
dłużnik spłacony a trzeba zrobić umorzenie w stecz
ustalenie ojcostwa a fundusz alimentacyjny
złotówka za złotówkę
zmarł Dłuznik alimentacyjny
Czy wydać decyzję o uzn DA za uch się
postanowienie o zabezpieczeniu - brak osób uprawnionych
NOWY DŁUŻNIK- uchylający się- okres krótszy niż 6 mscy
wniosek o podjecie działań - nie jestem OWD.
Tytuł wykonawczy w US a przedawnienie
kwoty diet
BARDZO proszę o odpowiedź
KRD - Format dokumentu nie nadaje się do odczytu.