znaczny stopień a ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 03 lut 2014, 12:35

kobietka pobiera świadczenie pielęgnacyjne na dziecko, sama teraz otrzymała orzeczenie o znacznym stopniu, w ustawie nic nie pisze ze nie moze pobierać SP ale chce się upewnić, dobrze myślę? moze nadal pobierac SP na dziecko?
~annn

Napisano: 03 lut 2014, 12:40

Co nie zabronione to dozwolone.
~ja

Napisano: 03 lut 2014, 12:49

przy szo nie może ale przy śp nie ma przeszkody
~Kati

Napisano: 03 lut 2014, 13:47

to zależy jeśli na orzeczeniu ma żadna praca to nie może pracować więc nie może zrezygnować lub niepodejmować pracy :)
~gosia

Napisano: 03 lut 2014, 14:59

a to już szuka i węszy jak by tu uwalic.
~x

Napisano: 03 lut 2014, 16:11

to zalezy jak złoży wniosek o zp na siebie to cieżko nie widzieć :)
~gosia

Napisano: 03 lut 2014, 16:31

jeżeli ustawodawcy by chodziło, że osoba niepełnosprawna nie może otrzymać śp na pewno byłby taki warunek jak przy szo /art. 16a ust.8 pkt d/
~Kati

Napisano: 03 lut 2014, 16:48

Do Gosi. Umowa o pracę w większości zawierana jest na podstawie KP lub KC. Pokaż choć jeden art. z tych kodeksów, który zabraniałby pracodawcy zatrudnienia z I gr. inwalidzką, lub jej odpowiednikiem. Nie ma takiego. Ty pewnie patrzysz z punktu widzenia PUP bo tam rzeczywiście takiej osoby by nie zarejestrowali ale to inny temat.
~ja

Napisano: 03 lut 2014, 16:49

mam podobny przypadek i niestety kobiecie ustalono prawo do renty socjalnej, świadczenie jest obecnie wyższe niż renta socjalna ale niestety ...... ( uważaj bo ta Twoja może też tak mieć)
~bb

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x