znowu nienależnie pobrany zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 16 mar 2015, 16:05

mam taki problem,dosyć duży
2- osobowa rodzina; matka i dziecko
matka pobiera zasiłek stały
do dochodu zasiłek pielęgnacyjny 153,00
w lutym 2015 pracownik pozyskuje informację o alimentach
występuje do komornika, z pisma wynika , że od czerwca 2014 r. były alimenty
mianowicie w m-cach VI.2014, VIII,IX,X,XI,XII,
pracownik wszczyna postępowanie przeprowadza wywiad i co dalej ? najpierw decyzja zmieniająca zasiłek stały?
do dochodu dodaje kwotę alimentów z lutego 2015 pracownik ma oświadczenie
a nastepnie wyliczam kwotę nienaleznie pobranego od VI.2014 do I.2015 ?
decyzja o nienaleznie pobranym
decyzja o zwrocie
pomocy
mariolaa

Napisano: 16 mar 2015, 16:22

wszczynasz postępowanie czym jest juz sam wywiad środowiskowy, ustalasz świadczenie nienaleznie pobrane ( wydajesz w tej sprawie decyzję), które jest jednoczesnie podstawa do uchylenia decyzji ( art.106 ust.5 uops), w decyzji o nienaleznie pobranych świadczeniach podlegajacych zwrotowi pouczenie o możliwosci ubiegania sie o zwolnienie od zwrotu lub rozłożenia na raty.Jak zloży taki wniosek lub moze wnioskowac pr.socjalny to wydajesz decyzje w tej sprawie. ważne postepowanie w sprawie ustalenia nienaleznie pobranych i w sparwie uchylenia to dwia odrebne postepowania, które maja osobne toki postepowania, więc nie czekasz na uprawomocnienie jednej aby wydać drugą
janek 73

Napisano: 16 mar 2015, 17:06

dzięki Janek
czyli najpierw decyzja o nienależnie pobranych
i zaraz za nią decyzja zmieniająca (bo prawo do zasiłku stałego cały czas ma tylko w okrojonej wersji)
a co z składkami zdrowotnymi ?
mariolaa

Napisano: 16 mar 2015, 17:20

i jeszcze czy taką decyzję o umorzeniu lub odstąpieniu od zwrotu może podpisać pracownik (posiadający upoważnienie) w razie nieobecności kierownika
mariolaa

Napisano: 17 mar 2015, 12:04

tak najpierw decyzja o nienaleznie pobranych , potem uchylenie decycji ws zasiłku stałego ale pamietaj że w pomocy społecznej nie działasz wstecz, czyli jeśli np uzyskałaś informacje dziś ze dane świadczenie jest nienaleznie pobrane to uchylasz od dziś a nie od dnia kiedy stało się nienaleznie pobranym, inaczej jest z ustaleniem swiadczeń nienaleznie pobranych podlegajacych zwrotowi, tu ustaLASZ OD DNIA ZAISTNIENIA ZMIANY. Składka zdrowotna jest uzależniona od zasiłku stałego wiec dzieje sie z nią to samo
janek 73

Napisano: 17 mar 2015, 12:50

Janku
czyli podsumowując co piszesz
1. decyzja o nienależnie pobranym za okres od miesiąca zmiany czyli od maja 2014 (w kwietniu otrzymała pierwsze alimenty dokładnie 18.04.2014) do miesiąca w którym ujawnione zostało nienależnie pobrane czyli do lutego 2015 r. (wtedy wystąpiłam do komornika o informację)
zgodnie z ustawą w decyzji o nienależnie pobranych piszę o wysokości nienależnie pobranych i terminie zwrotu (jak go określić czy termin w innej decyzji)
czy mogę informację o składce zdrowotnej, że podlega korekcie do ZUS wstawić w pouczeniu
2. decyzja uchylająca/ zmieniająca zasiłek stały od 01.03.2015 bo w pomocy społecznej mamy do czynienia z okresami miesięcznymi- gdzieś znalazłam takie info z wyroku sądu-(mam informację z wywiadu, że w lutym były alimenty w innej wysokości, wiec zmieniam decyzję)
dzięki za pomoc pytałam się naszej pani prawnik ale nie ma dla mnie czasu poza tym nie ma naszego szefa i nawet nie mam kogo się doradzić
i jeszcze pytanie gdyby ta pani złożyła wniosek o umorzenie i pracownik przychyliłby się do tej prośby, odstąpiłby od żądania zwrotu to co się dzieje z składkami zdrowotnymi- czy należy je skorygować mimo umorzenia zasiłku
mariolaa

Napisano: 17 mar 2015, 15:20

decyzja ustalajaca swiadczenie nienaleznie pobrane od 1 maja 2014 podlegajace zwrotowi.w tej decyzji pkt 2 mówi o tym że nienaleznie pobrane świadczenia mogą byc na wniosek strony lub p.s umozone w częsci lub rozłożone na raty lub może nastapić odstapienie od żądania zwrotu, co zostanie rostrzygniete odrebna decyzją. Czyli nie podajesz terminu zwrotu, czekasz na uprawomocnienie tej decyzji i jeśli wpłynie wniosek strony lub prac. socj to wydajesz wtedy decyzję albo żadajaca zwrotu w jakiej kwocie i za jaki okres i w jakim terminie albo decyzję o odstapieniu od żadania zwrotu lub rozłożenia na raty czy umozenia w czeci. Co do składek to uchylasz je od 1 marca razem z zasiłkiem stałym i jesli planujes odstapienie od zwrotu to nie robisz nic ze składkami poprostu wyrejestrujesz osobe od 1 marca i tyle. Jesli żadasz zwrotu to też nic nie robisz w zusie bo składka miała byc opłacona tylko że kobitka musi zwrócic to co wy zapłaciliscie, ja nie robiłem nigdy zwrotu wiec nie jestem pewien jak z ta składka winno być. sorry za pisownię ale mam robote i sie spieszę
janek 73

Napisano: 19 mar 2015, 21:08

ok dzięki Janek za pomoc
mariolaa

Napisano: 14 lip 2016, 13:25

A co powiecie na to:
IV SA/Po 967/14 - Wyrok WSA w Poznaniu:
Sąd orzekający w niniejszej sprawie w pełni podziela stanowisko zawarte w uzasadnieniu wyroku WSA w Poznaniu z dnia 7 sierpnia 2013 r., sygn. akt IV SA/Po 489/13, zgodnie z którym "warunkiem wydania decyzji o zwrocie nienależnie pobranego świadczenia jest uprzednie uchylenie lub zmiana decyzji, na podstawie której to świadczenie zostało przyznane. Dopóki decyzja taka nie jest ostateczna brak jest podstaw do przyjęcia, że pobrane świadczenie na podstawie decyzji przyznającej to świadczenie jest świadczeniem nienależnym. Uznanie świadczenia za nienależne i nałożenie obowiązku jego zwrotu, bez uprzedniego wzruszenia decyzji przyznającej to świadczenie, prowadziłoby do sytuacji, w której w obrocie prawnym pozostawałyby dwie sprzeczne ze sobą decyzje administracyjne, jedna przyznająca świadczenie oraz druga nakładająca obowiązek jego zwrotu".
Sławek

Napisano: 14 lip 2016, 15:17

my tak właśnie robimy najpierw zmiana/uchylenie a potem orzeczenie o nienależnie pobranym
dorotaops
Referent
Od: 20 paź 2015, 13:42
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x