zol czy dps - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 21 gru 2016, 15:34

Mam podopiecznego bez kontaktu stan po niedotlenieniu mózgu, karmiony sondą,obecnie bez kontaktu logicznego - w zasadzie bez żadnego kontaktu. Moje pytanie czy ZOL przyjmie takiego pacjenta czy raczej do DPS kierować. Niby prosta sprawa a pytania się nasuwają same. Dodam ,że osoba obecnie bez dochodu. Nie ma nic, czeka na komisję z KRUS w nowym roku. na dzień dzisiejszy przebywa jeszcze w szpitalu, ale dłużej nie ma sensu ponieważ nie ma żadnego leczenia.
magda189

Napisano: 21 gru 2016, 15:44

ZOL przyjmuje osoby w takim stanie a nie DPS. Wymaga wzmożonej opieki medycznej w końcu. W skali barthel powyżej 40 nie będzie miał przecież.
Problemem może być brak dochodu. Ale jakby nie było opiekę zdrowotną w Polsce póki co mamy bezpłatną. Poza tym niedługo będzie komisja więc i renta. I tak można sprawę przedstawić w ZOL. Jeśli jeszcze jest w szpitalu niech szpital się zatroszczy o zol w końcu to ich działka. Bedzie sprawniej i szybciej
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Napisano: 21 gru 2016, 15:49

Skoro pacjent jest bez kontaktu to jak uzyskasz od niego wniosek o wyrażeniu zgody na DPS czy ZOL przecież potrzebne są jego podpisy
Najpierw trzeba człowiekowi ustalić dochód dopiero potem trzeba go umieszczać i w tym przypadku skoro jest bez kontaktu to wniosek do sadu o umieszczenie bez zgody dotyczy to zarówno ZOL jak i DPS
Iga2

Napisano: 22 gru 2016, 10:19

ale jak jest jeszcze w szpitalu to niech szpital wystąpi do sądu
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Napisano: 22 gru 2016, 18:18

Iga2 - umieszczałam jednego pana w DPS, w szpitalu pobrałam od niego odcisk kciuka i zaświadczenie od karza prowadzącego/ordynatora, że w/w ze względu na niedowład prawej i lewej ręki nie może uiścić podpisu samodzielnie.
ohah

Napisano: 23 gru 2016, 9:42

ohah pisze:Iga2 - umieszczałam jednego pana w DPS, w szpitalu pobrałam od niego odcisk kciuka i zaświadczenie od karza prowadzącego/ordynatora, że w/w ze względu na niedowład prawej i lewej ręki nie może uiścić podpisu samodzielnie.
Chcesz wziąć wniosek od osoby bez kontaktu?

Ja bym raczej radził wystąpić do sądu o umieszczenie bez zgody w DPS lub ZOL. Niech sąd rozstrzygnie do jakiej placówki osoba powinna być skierowana.
grand

Napisano: 23 gru 2016, 11:10

Jeżeli osoba jet kontaktowa i świadoma to odcisk kciuka by wystarczył, ale nie w opisanym przypadku ,ze pacjent bez kontaktu.
Iga2

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x