żona dłużnika pisze podanie o umorzenie długu

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
jagoda2
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

żona dłużnika pisze podanie o umorzenie długu

Post autor: jagoda2 »

Co odpisać żonie dłużnika alimentacyjnego, która pisze podanie o umorzenie jego długu z FA? Czy wystarczy jedno zdanie, że nie jest strona w sprawie? Czy jak to ładnie ująć?
I drugie pytanie. Kobieta wszczęła egzekucje u komornika w sierpniu 2019 r. Czy za okres styczeń-lipiec powinniśmy jej do dochodu nieopodatkowanego wliczyć alimenty (twierdzi, że nie dostawała od dłużnika nic)???
Zaliczka
Stażysta
Zajmuję się: AR
Kontakt:

Re: żona dłużnika pisze podanie o umorzenie długu

Post autor: Zaliczka »

W sprawie pierwszej myślę, że wystarczająca jest odp, że nie jest stroną w sprawie, swoją drogą ciekawe na jakie pomysły wpadają co niektórzy :lol:
W kwestii drugiej, ja polecam wierzycielce rozszerzenie egzekucji u komornika za pozostałe miesiące (ona może to zrobić w każdej chwili)i zaświadczenie od komornika o zakresie bezskutecznej egzekucji dla Ciebie od stycznia do nadal.
jagoda2
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: jagoda2 »

Ale na chwilę obecną mam zaświadczenie od komornika że egzekucja wszczęta w sierpniu. Więc od stycznia do lipca powinnam policzyć alimenty. Jest to bardzo ważne bo wychodzi 1/1 w FA.
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Ewela77 »

jagoda2 pisze: 05 lis 2020, 15:36 Ale na chwilę obecną mam zaświadczenie od komornika że egzekucja wszczęta w sierpniu. Więc od stycznia do lipca powinnam policzyć alimenty. Jest to bardzo ważne bo wychodzi 1/1 w FA.
Jeżeli wierzycielka wskazała komornikowi, ze w okresie od stycznia do lipca nic nie otrzymała i komornik to przyjął (w zaświadczeniu o bezskutecznej egzekucji wskazane będzie jakie jest zadłużenie wobec wierzycielki) to wtedy nie przyjmujemy, że w w/w okresie otrzymywała alimenty od dłuznika :)
Pozdrawiam
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
ODPOWIEDZ