mam pełnoletniego chłopaka, który miał orzeczenie z PCPR o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności z datą ważności do marca 2016. 30 września złożył mi wniosek na ZP i dołączył orzeczenie lekarza orzecznika ZUS że jest całkowicie niezdolny do pracy do 30.09.2021 roku, orzeczenia z PCPR nie ma . Czy należy przyznać mu zasiłek pielęgnacyjny i jeśli tak to od kiedy ( od 1.09.2016 ? ) . Czy to orzeczenie lekarza orzecznika zus jest tożsame z umiarkowanym stopniem w świetle naszej ustawy ? ale jest też przerwa w orzeczeniach bo poprzednie było ważne do końca marca 2016 ? proszę o wypowiedzi PILNE !!
a na tym zusowskim ma kiedy powstała niepełnosprawność???
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
sory, że od razu nie odpisywałam, na orzeczeniu z ZUS nie ma informacji od kiedy powstała niepełnosprawność więc co teraz można przyznać zasiłek pielęgnacyjny czy nie można ? on ma w orzeczeniu lekarza orzecznika zus : w oparciu o obowiązujące przepisy ustalono:
jest Pan całkowicie niezdolny do pracy do 30.09.2021 roku i nic więcej nie ma od kiedy niepełnosprawność
miałem kiedyś podobną sytuację, łączyłem i łączę orzeczenia z tym że aktualne, z jednego wynika od kiedy niepełnosprawność, drugie to potwierdzenie aktualnego stopnia u mnie pierwsze orzeczenie tak jak u Ciebie było już zakończone więc zadzwoniłem do UW z pytaniem czy mogę się posiłkować nieaktualnym orzeczeniem - odp a w czym w ogóle widzę problem przecież to że jest ono zakończone w niczym nie przeszkadza i tak potwierdza od kiedy niepełnosprawność powstała