Pani złożyła mi dzisiaj wniosek o ZP, pierwsze orzeczenie z wniosku z dnia 14.08.2012 - umiarkowany stopień nie da się ustalić od kiedy - odwołała się, kolejne orzeczenie Wojewódzkiego Zespołu utrzymało w mocy , dalej poszła do Sądu, Sąd wydał Wyrok w którym zaliczył ją do osób o znacznym stopniu niepełnosprawności na okres 4 lat począwszy od 01.01.2013 r. od kiedy przyznać ZP od dnia złożenia wniosku do PCPR ( 14.08.2012) czy od dnia jak sąd zaliczył ją do osób o znacznym stopniu (01.01.2013 r.)
jak orzekli znaczny to nie odnieśli się od kiedy w ogóle jest niepełnosprawność? jeżeli nie ma konkretnej daty to pewnie trzeba przyznać od daty powstania znacznego, chyba że ma może jakieś wcześniejsze orzeczenia stwierdzające to co brakuje przy umiarkowanym do zp
Asia - owszem ustalasz od tego momentu prawo,ale przy tym ustalaniu powinno ci wyjsc,ze w tym przyapdku do 31.12.2012 zasilek nie przyslugiwal, bo byl stopien umiarkowany (zakladam,ze osoba miala wtedy ukonczone 21 lat), zaczyna przyslugiwac dopiero od 1.01.2013 bo uznano,ze dopiero od tego momentu jest niepelnosprawna w stopniu znacznym..i dopiero od 1.01.2013 przyznajesz zasilek pieleg.
Sąd nie odniósł sie do daty od kiedy niepełnosprawność, a w pierwszym orzeczeniu mam : nie da sie ustalić.
Sama nie wiem jak zrobić żeby było dobrze. Wiem że art. 24 naszej ustawy mówi jasno, ale wyrok sądu dał mi wątpliwości.
zdecydowanie tak jak KB przecież przed 1.01.2013 osoba miała umiarkowany, a skoro uprawnienia do ZP mogła mieć dopiero po uzyskaniu znacznego stopnia no to logika podpowiada ze od stycznia