ZUS chce zwrócoć szo - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 20 kwie 2022, 7:32

Dostałam pismo z ZUS że facet który pobiera SZO ma przyznaną emeryturę i pytają ile mają zwrócić zasiłku za ten okres. Ale według ustawy chyba nie ma takiego przepisu, tylko zasiłek pielęgnacyjny???

A tak na marginesie przyznali od 21.03.2022, my wypłaciliśmy za cały kwiecień już bo facet nie ma decyzji jeszcze. Czy mam żądać zwrotu???
jagoda2
Referent
Od: 08 sty 2015, 13:48
Zajmuję się:

Napisano: 27 wrz 2022, 16:30

Czy możesz napisać jak się ta sprawa skończyła, bo mam podobną sytuację. Facet ma przyznaną emeryturę od 24.02.2022. Zgłosił to nam w lipcu. Uchyliliśmy mu szo od sierpnia. Zus mi napisał, że decyzje o przyznaniu emerytury w kwocie zaliczkowej otrzymał 04.07.2022. Za jaki okres mam żądać zwrotu i rozumiem, że nie mogę wystąpić do ZUSU o potrącanie wypłaconego szo?
monika32
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 16:15
Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA

Napisano: 27 wrz 2022, 17:46

monika32 pisze:
27 wrz 2022, 16:30
Czy możesz napisać jak się ta sprawa skończyła, bo mam podobną sytuację. Facet ma przyznaną emeryturę od 24.02.2022. Zgłosił to nam w lipcu. Uchyliliśmy mu szo od sierpnia. Zus mi napisał, że decyzje o przyznaniu emerytury w kwocie zaliczkowej otrzymał 04.07.2022. Za jaki okres mam żądać zwrotu i rozumiem, że nie mogę wystąpić do ZUSU o potrącanie wypłaconego szo?
Gdzie widzisz problem ?
Przecież nie wykażesz nienależnie pobranego świadczenia SZO za okres od lutego do lipca, bo nie znajdziesz argumentów, aby udowodnić, że masz rację.
A może znajdziesz ? to prosze podaj przepis z którego wynika, że człowiek ten ma NPŚ w postaci SZO.
Dostał decyzję w lipcu o przyznaniu emerytury, natychmiast Wam zgłosił i od sierpnia SZO juz nie otrzymuje. Fakt, że prawo do emerytury otrzymał wstecz (prawdopodobnie) od lutego to jest jego zysk, a niestety Wasza strata.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x