Pracownica jest na zwolnieniu lekarskim na dziecko i razem przebywaja w szpitalu.Płacę jej chorobowe czy składam do ZUS dokumenty na zasiłek opiekuńczy? Jeżeli opiekuńczy to mam problem bo sa w szpitalu odległym o 150 km i nie może złożyc odpowiednich dokumentów co mam robic, czekać az wróci???
nie możesz wysyłać dokumentów do ZUS zanim nie otrzymasz zwolnienia. Pracownica ma na to 7 dni. Przecież ZUS nie będzie wiedział za jaki okres ma wypłacić opiekę
Ja, dopóki nie dostałabym ZLA, nie naliczałabym żadnego wynagrodzenia ani zasiłku za ten okres.
Przecież nie jest niczym potwierdzony powód jej nieobecności w pracy. Nadpłaciłabym świadczenie po dostarczeniu odpowiednich dokumentów.
Jeżeli dziecko jest w szpitalu to matce nie należy się opieka na dziecko, ponieważ dziecko w szpitalu ma zapewnioną całodobową opiekę - ZUS nie wypłaci zasiłku opiekuńczego. Osobiście to przeżyłam.
Trzeba zacząć od tego jak traktowana jest nieobecność pracownicy w pracy. Piszesz , żę jest na zwonienu na dziecko ale dziecko jest w szpitalu. Masz już to zwolnienie ?. Za oktes pobytu w szpitalu zasiłek opiekuńczy może nie przysługiwać .
Może skończyć się tym, że pracownica dogada się z kierownictwem i napisze podanie o urlop z datą wcześniejszą.
dzis dotarło do nas zwolnienie lekarskie, niezdolność od 14.03.2014. do21.032.014; pobyt w szpitalu - brak, osoba pod opieką dziecko 1-roczne, a zatrudnienie trwa od 01.03.2014 I co teraz???