Proszę o informację.
Aktualnie przeciwko mojemu mężowi toczy się postępowanie karne (córka założyła ojcu niebieską kartę, ze względu na przemoc psychiczną oraz fizyczną na mnie). Mąż przyznał się do wszystkich zarzutów. Za ok. miesiąc ma nastąpić odczytanie wyroku. Aktualnie mąż nie przebywa w domu, ze względu na nakaz opuszczenia miejsca zamieszkania oraz zakaz kontaktowania się. Mąż jest po udarze, jest osobą leżącą, więc z ośrodka w którym aktualnie przebywa został wysłany wniosek o skierowanie go do DPS.
Wczoraj wraz z córkami (nie mieszkamy razem) musiałyśmy stawić się w MOPSie, w celu obliczenia dochodów. Każda z nas złożyła wniosek o wstrzymanie ustalania opłaty za pobyt w domu pomocy społecznej. Sprawa ma ruszyć dopiero po uprawomocnieniu wyroku.
Jednakże dostałam informację, że ja będę zwolniona z opłat.
Czy zgodnie z art. 64a "zwolnienia te obejmują zstępnych osoby zwolnionej z opłaty za pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej" moje córki również będą zwolnione z konieczności płacenia?
Jeśli ktoś ma dostęp, mogłabym prosić o jakiś wyrok do wglądu w podobnej sprawie.
Z góry dziękuję za pomoc.