Zwonienie z opłaty decyzją czy aneksem? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 06 maja 2020, 13:59

Wnuk płaci za pobyt babci w DPS. Do tej pory nie było problemu -rzetelnie wywiązywał się z umowy. Mieszka w Szwecji. poinformował, że wskutek pandemii on i zona stracili pracę i że będzie miał trudności przez jakiś czas. Rozmawiałam z nim, ma napisać wniosek o okresowe zwolnienie. I teraz: kwestia wywiadu mieszka w Szwecji- rozmawiałam z nim przez telefon i ustaliłam fakty, napisze wniosek i dołączy dokumenty - przyśle pocztą. Czy będzie to miało charakter wywiadu (w dobie wiarusa) i czy zwolnienie robimy decyzją czy aneksem do umowy?
Celestia
Stażysta
Od: 11 kwie 2017, 12:30
Zajmuję się: PS

Napisano: 07 maja 2020, 13:13

Celestia pisze:
06 maja 2020, 13:59
Wnuk płaci za pobyt babci w DPS. Do tej pory nie było problemu -rzetelnie wywiązywał się z umowy. Mieszka w Szwecji. poinformował, że wskutek pandemii on i zona stracili pracę i że będzie miał trudności przez jakiś czas. Rozmawiałam z nim, ma napisać wniosek o okresowe zwolnienie. I teraz: kwestia wywiadu mieszka w Szwecji- rozmawiałam z nim przez telefon i ustaliłam fakty, napisze wniosek i dołączy dokumenty - przyśle pocztą. Czy będzie to miało charakter wywiadu (w dobie wiarusa) i czy zwolnienie robimy decyzją czy aneksem do umowy?
Zgodnie z art. 15o ustawy o covid nie ma potrzeby przeprowadzania wywiadu w tradycyjnej formie, a wystarczy przez telefon. Jeżeli chodzi o zwolnienie to wszystko zależy od tego kiedy ta umowa była podpisana, czy przed 4 października 2019 r. czy po tej dacie. Jeżeli umowa była sprzed 4 X 2019 to i tak należy ją na nowo podpisać wobec zmiany przepisu art. 61 ust. 2d i następne. Zatem wysokość opłaty będzie ustalana na nowo w umowie.
tko
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 12:25
Zajmuję się: pomocą społeczną

Napisano: 07 maja 2020, 13:52

umowa była juz po zmianie ustawy - w listopadzie.
Celestia
Stażysta
Od: 11 kwie 2017, 12:30
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x