Witajcie!
Mam taką bardzo nieprzyjemną sprawę ale muszę zacząć działać. Moze ktoś będzie mógł mi doradzić.
W okresie zasiłkowym 2004/2005 przyznano pewnej pani świadczenia rodiznne na czworo dzieci, w związku z tym, że to dzieci niepełnosprawne miesięczna kwota wypłaty to było ok. 2 tyś zł.
w kolejnych okresach ta pani pobierała także ZA oraz ŚP,
w okreise zasiłkowym 2008/2009 miała odmówkę ze względu na przekroczenie dochodu (gosp. rolne.)
teraz przeglądając jej akta zdałam sobie sprawę że źle liczono jej dochód, (zła pow. gospodarstwa była brana pod uwagę) w związku z czym wszystkie świadczenia wypłacone bez podstawy prawnej...
wysłałam te decyzję do SKO z wnionskeim o ich unieważnienie, dostałam dziś odpowiedz -SKO postanowiłlo je uniewaznić.
teraz kolejnym krokiem powinny być decyzje przypisujące do zwrotu tę kwotę, a jest to parawie 50tyś.
Nie były to śiwadczenia nienaleznie pobrane, bo to wina organu, który błęnie przeliczyył dochód.
Czy mogę sie teraz powołać na nowe brzmienie art. 30 ust. 2 ustawy o śwuiadczenaich rodzinnych i uznać te świadczenia za nienależnie pobrane?
może ktoś mi doradzi, będe wdzięczna za wszelkie wskazówki