Kobieta pobierała zasiłek pielęgnacyjny. Zmarła w połowie miesiąca, wypłaty zasiłków były dopiero pod koniec miesiąca. Teraz jej córka przyniosła akt zgonu, jest współwłaścicielką konta. Twierdzi że nie zwróci zasiłku, bo musieli wykupić wiele lekarstw i poza tym to nie musi zwracać. Dobrze rozumiem że te pieniądze nie były zmarnotrawione ale co mogę innego zrobić? Muszę żądać od niej zwrotu, tylko na jakiej podstawie?
Córka nie ma obowiązku zwracać, bo nie jest stroną w postępowaniu. Ja pisałam pismo do banku, żeby mi zwrócili świadczenia. Powoływałam się na kodeks cywilny, ale teraz mamy już w naszej ustawie odpowiedni do tej sytuacji art. (art. 30a). Jeżeli bank wypłacił świadczenia innej osobie, powinien podać jej dane i wtedy można ją ścigać
aik pisze:teraz mamy już w naszej ustawie odpowiedni do tej sytuacji art. (art. 30a). Jeżeli bank wypłacił świadczenia innej osobie, powinien podać jej dane i wtedy można ją ścigać
Jest dodany 5 punkt do nienależnie pobranych:
"w ust. 2 w pkt 4 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 5 w brzmieniu:
„5) świadczenia rodzinne wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenia rodzinne, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję.”