Zwrot de - Dodatek energetyczny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 20 sty 2015, 9:52

Kobieta ma do zwrotu dodatek mieszkaniowy i co teraz z dodatkiem energetyczny? Na jakiej podstawie zwrot de, jak to robicie, jak to pisac??
Ani

Napisano: 21 sty 2015, 19:02

Nie ma podstawy prawnej do żądania zwrotu.
Kasia Klich

Napisano: 22 sty 2015, 9:34

Nie miałem jeszcze takiej sytuacji ale ja uważam że powinien być zwrot DE. Jeżeli nie przysługiwał jej DM i to i DE także. Przypomnę że DE przysługuje tylko odbiorcom wrażliwym e.e. a odbiorcą wrażliwym jest osoba która m.in. ma przyznany DM. Można się czepiać słówek i co miał twórca ustawy na myśli ale ogólne przesłanie dla mnie jest czytelne tzn. przysługuje ci DM na dany okres to i przysługuje ci DE na taki sam okres (ani krótszy ani dłuższy).
Fantomas

Napisano: 22 sty 2015, 12:06

To na jakiej podstawie to zrobisz??? Tyle co napisalaes to ja tez wiem :)
Ani

Napisano: 22 sty 2015, 13:34

Nie ma gotowego art. który by o tym mówił tak jak jest to w DM. Weź ustawę i zobacz który artykuł mówi o tym kto to jest odbiorca wrażliwy energii elektrycznej i drugi artykuł który mówi że tylko odbiorcy wrażliwemu przysługuje DE. W związku z tym że od dnia ..... nie spełnia pan wymogów odbiorcy wrażliwego e.e. to dodatek energetyczny panu nie przysługiwał. W związku z powyższym proszę o zwrot nienależnie pobranego dodatku energetycznego w wysokości....... w terminie.... itd.
Fantomas

Napisano: 09 lut 2015, 15:06

U mnie wnioskodawca po wznowieniu postępowania dostał odmowę DM z uwagi na niezamieszkiwanie w lokalu, dlatego decyzja od samego poczatku powinna być odmowana i na DM i DE. Nie wiem jaka jest sytuajca u Ciebie, z jakiego powodu musi zwracać DM, więc odpowiednio powinnaś zmienić uzasadnienie,

Bynajmniej zrobiłam to w nastepujący sposób:

DECYZJA

Na podstawie art. 145 §1 pkt 5 i 151 §1 pkt 2 KPA (tekst jednolity Dz.U. z 2013 r.
poz. 267 z późn. zm.) oraz art. 3 pkt 13c, 5c, 5d i 5e ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. - Prawo energetyczne (tj. Dz. U. z 2012 r. poz. 1059 z późn. zm.) po wznowieniu postępowania objętego postanowieniem Nr ...... z dnia ...... r. dotyczącym przyznania dodatku energetycznego Pani ...... ,

ORZEKAM:

- UCHYLIĆ decyzję własną Nr ...... z ...... r.
w sprawie przyznania dodatku energetycznego Pani ...... zam. w ...... , ul. ...... ,
w kwocie ...... zł miesięcznie na okres od ...... r. do ...... r.
- ODMÓWIĆ przyznania Pani ...... dodatku energetycznego na podstawie nowych dowodów.

UZASADNIENIE:

Zgodnie z przepisami Prawa energetycznego - odbiorcy wrażliwemu energii elektrycznej przysługuje zryczałtowany dodatek energetyczny. Odbiorca wrażliwy energii elektrycznej to osoba, której przyznano dodatek mieszkaniowy w rozumieniu art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (tj. Dz. U. z 2013 r. poz. 966 z późn. zm.), która jest stroną umowy kompleksowej lub umowy sprzedaży energii elektrycznej zawartej z przedsiębiorstwem energetycznym i zamieszkuje w miejscu dostarczania energii elektrycznej.

Wobec powyższego fakt zamieszkiwania w lokalu jest jednym z podstawowych warunków otrzymania dodatku energetycznego.

Po wznowieniu postępowania objętego postanowieniem z dnia ...... r.
Nr ...... ustalono na podstawie informacji uzyskanej od zarządcy budynku ...... , że z uwagi na trwający remont, lokal mieszkalny położony w ...... nie został zamieszkany. Również w Pani w oświadczeniu potwierdziła, że od dnia podpisania umowy najmu nie zamieszkała w przedmiotowym lokalu z uwagi na przeprowadzany remont.
Z powyższego wynika, że w dniu złożenia wniosku o przyznanie dodatku energetycznego nie mieszkała Pani w lokalu, na który składała wniosek. Tym samym nie posiadała Pani uprawnienia do otrzymywania dodatku energetycznego.

Wobec powyższego niniejszą decyzją uchylono decyzję własną z dnia ...... r.
Nr ...... w sprawie przyznania Pani dodatku energetycznego
w kwocie ...... zł miesięcznie na okres od ...... r. do ...... r., jednocześnie orzekając o odmowie przyznania dodatku energetycznego.

W związku z powyższym stan faktyczny, uprawnia do żądania zwrotu nienależnie pobranego dodatku za okres od ...... r. do ...... r. Wezwanie do zwrotu nienależnie pobranego dodatku energetycznego nastąpi odrębnym pismem po uprawomocnieniu się niniejszej decyzji.

POUCZENIE:
Od decyzji niniejszej służy prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ...... za pośrednictwem tut. Urzędu w terminie 14 dni od daty doręczenia.
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2015, 15:44

i tu mam pewne wątpliwości czy nie powinien być dodany jakis przepis, ale totalnie nie miałam pomysłu jaki, bo w DM powołujemy się na art. 7 ust 9 ustawy o DM, ale prawo enetrgetyczne nie przewiduje takiej możliwości... więc... może ma ktoś jakiś pomysł???

WEZWANIE DO ZWROTU nienależnie pobranego dodatku energetycznego.

Po uprawomocnieniu się decyzji z dnia ......... r. nr ......... ,

ZOBOWIĄZUJĘ:
Panią ......... do zwrotu kwoty ......... zł (słownie: ........./100),

Powyższą kwotę należy zwrócić w terminie 30 dni od daty otrzymania niniejszego wezwania
w kasie Urzędu Miasta ......... lub na konto Nr .........

Na kwotę przypisaną do zwrotu składa się nienależnie wypłacony dodatek energetyczny w okresie od ......... r. do ......... r. (6 m-cy x ......... zł).

UZASADNIENIE:

Decyzją z dnia ......... r. Nr ......... uchylono decyzję przyznającą dodatek, oraz orzeczono o odmowie przyznania dodatku energetycznego z uwagi na niezamieszkiwanie w przedmiotowym lokalu oraz brak uprawnienia do otrzymywania dodatku mieszkaniowego.
Wobec powyższego dodatek energetyczny w okresie od 1 ......... r. do ......... r. został niesłusznie wypłacony z uwagi na podanie we wniosku nieprawdziwych danych dotyczących miejsca zamieszkania.
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem