ZWROT do KOGO ? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 19 lut 2015, 13:18

Czy ktoś mi to wyjaśni : Jeżeli wypłacamy FA to dłużnik GDZIE dokonuje zwrotu na konto OPS czy do KOMORNIKA który prowadzi jego egzekucję ? Spotkałam się z różnymi opiniami.
olo

Napisano: 19 lut 2015, 14:24

lepiej do komornika
amqqq

Napisano: 19 lut 2015, 15:19

No właśnie ale dlaczego ? Nurtuje mnie to, że teoretycznie piszemy w decyzjach że zwrot na konto OPS ale wiele osób także twierdzi, że ma wpłacać dług do komornika.
olo

Napisano: 20 lut 2015, 8:57

Ja uważam, ze do ops, w końcu należności są nasze a komornik musi sam własne koszty wyegzekwować.
male

Napisano: 20 lut 2015, 14:30

Ale należy wpłacać do komornika i wtedy on przekazuje kwotę do ośrodka !
axa

Napisano: 20 lut 2015, 15:20

Obowiązek uiszczenia należności z tyt. zwrotu powstaje u DA w momencie doręczenia decyzji w sprawie zwrotu.
Od tego momentu DA dokonuje wpłat do OPS.
Po wystawieniu TW-1 może również dokonywać wpłat do organu egzekucyjnego prowadzącego egzekucję z tego TW-1.
-------------------------------------------
W okresie świadczeniowym egzekucję prowadzi komornik sądowy na podstawie sądowego tytułu wykonawczego o alimenty. Zgodnie z ustawą FA to co wyegzekwuje komornik sądowy na alimenty jest odpowiednio dzielone pomiędzy gminę i wierzycielkę (egzekucja jest prowadzona z tytułu o alimenty na rzecz gminy i wierzycielki). To co się należy gminie komornik sądowy przekazuje do OPS.
W tym okresie dokonana wpłata przez DA do komornika sądowego (jeżeli komornik sądowy nie prowadzi również egzekucji z TW-1) jest traktowana jako wpłata na alimenty - która następnie zostaje przez komornika odpowiednio podzielona pomiędzy gminę i wierzycielkę.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem