Zwrot nienależnie pobranych świadczeń a wpłaty od dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 28 kwie 2016, 10:39

Witam, pilna sprawa, mam nadzieję że ktoś miał podobną sprawę i może mi pomóc:

w okresie 2014/2015 pani A złożyła wniosek FA o alimenty. dostarczyła dokumentację o utracie dochodu i pozostałe sprawy, więc wydano pozytywną decyzję.

przyszedł okres 2015/2016 i pani A znowu składa wniosek. i o dziwo, zapomniała wspomnieć w poprzednim wniosku, że uzyskała dochód jeszcze w 2014r.

przeliczono i sprawdzono, że wierzycielka przekroczyła kryterium dochodowe o kilka złotych.
decyzja uchylająca, SKO podtrzymało.
skutek: nienależnie pobrane świadczenia w kwocie przeszło 8000zł.

W trakcie robienia decyzji o nienależnościach problem -
dłużnik spłacał w międzyczasie zadłużenie z tytułu FA
bieżące zadłużenie FA - ok 3000 zł. (nie uwzględniając faktu nienależnie pobranych świadczeń)
informacja dodatkowa - ok 6000 zł zadłużenia z tyt. zaliczki alimentacyjnej

gdy zatwierdzam decyzję o nienależnościach, otrzymuję komunikat:
"Nie można przesunąć niektórych zwrotów, gdyż pozostała do zwrotu kwota z tytułu zadłużenia dłużnika alimentacyjnego wobec wierzycielki jest mniejsza niż kwota z żądania zwrotu. Czy przenieść kwotę na nadpłatę automatycznie z utratą podziału 60% Budżet Państwa, 40,00% Organ Właściwy Wierzyciela, 0,00% Organ Właściwy Dłużnika i Odsetek?"(sygnity)

problem - jak załatwić to w księgowości? jego wpłaty poszły do budżetu państwa, nie ma możliwości zwrócenia mu "nadpłaty"

wpłacone kwoty z łatwością pokryją bieżące zadłużenie, zaś "nadpłata" na szczęście nie przewyższa ZA, więc nie okaże się, że egzekucja stała się nagle skuteczna (jeden problem mniej)

wierzycielka musi zwrócić 8000, a co z pieniędzmi od dłużnika? zwrócić dłużnikowi, komornikowi, uznać że zostały przekazane wierzycielce i pomniejszyć nienależności do zwrotu, czy rozliczyć jako spłatę zadłużenia z ZA (i jak to zrobić)?
czy można załatwić to tak, żeby nie posypały się wszystkie raporty za 2014 i 2015r?

Jeżeli ktoś może podpowiedzieć jak to załatwić bądź wskazać przynajmniej kierunek w jakim szukać rozwiązania będę niezmiernie wdzięczny.
Maxsiu

Napisano: 02 maja 2016, 10:17

60% przekazane do budżetu państwa trzeba "odzyskać"... pismo do Wydziału Finansów i Budżetu i oddadzą. Nam oddali.
laris

Napisano: 02 maja 2016, 12:43

Czy ja mogę prosić laris o wzór pisma jakie zostało do Wydziału Finansowego napisane???? Tak samo mam podobną sytuację a jestem nowym pracownikiem i nie bardzo mam skąd czerpać pomoc:( Pozdrawiam i proszę:)
gsm0606

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x