Nie byłam organem właściwym dłużnika alimentacyjnego, bo przebywał w ZK o czym ja nie wiedziałam, pisma było awizowane. Wystąpiłam z wnioskiem do starosty o zabranie prawa jazdy. Pan teraz wyszedł, napisał podanie do starosty o oddanie prawo jazdy bo od kilku lat przebywał w ZK, a starostwo pisze że oni nie mogą uchylić decyzji, ponieważ uchylą tylko na wniosek owd i tylko w 2 przypadkach. Jak dłużnikowi pomóc?
umorzenie decyzji o uchylaniu i wniosek o zwrot prawa jazdy. jeśli nie wiedziałaś że jest w ZK to możesz mu umorzyć decyzję po przeprowadzeniu wywiadu i na podstawie jakiegoś papieru że przebywał w ZK w czasie wszczęcia postępowania, zawsze da się to jakoś uzasadnić (ostatecznie że nie było podstaw do wydania decyzji). a jeszcze pytanie ile czasu ma dłużnik zatrzymane prawko, bo jeśli dłużej niż rok to i tak będzie musiał robić od nowa
Niestety nie mogę uchylić decyzji dłużnika alimentacyjnego, ponieważ prawo jady zostało zatrzymane na podstawie starych przepisów na wniosek OWD. A przecież nie moge wycofać wniosku tylko dlatego że teraz sie zgłosił na wywiad i oświadczenie majątkowe.