Witam, dłuznik ma zabrane prawko. Od jakiegos czasu nie sa wyplacane sw. z FA bo dziecko sie juz nie uczy. Zwrot i tak ma nastapic po pol roku jak placi 50% biezaco zasadzonych alimentów?
uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy następuje na wniosek organu właściwego dłużnika skierowanego do starosty gdy: ustanie przyczyna zatrzymania prawa jazdy, o której mowa w ust. 3 oraz dłużnik alimentacyjny przez okres 6 msc wywiązał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alim. w kwocie nie niższej niż 50 % kwoty bieżąco ustalonych alimentów.
Ja wystąpiłam z wnioskiem o zwrot prawa jazdy gdy dostałam zaś od komornika o regularnych wpłatach co miesiąc przez 6 msc przynajmniej po 50 % zasadzonych alimentow, po przeprowadzeniu wywiadu odebraniu ośw. ,majątkowego i zobowiazaniu sie do zarejestrowania w UP.
Fajna zagadka. Skoro będzie to 6 miesięcy a on powinien zgłosić się do Ciebie chociażby z jakimkolwiek pismem że to prawko chce( bo przecież nie oddajesz mu obligatoryjnie) to weź to oświadczenie majątkowe i zrób wywiad .. przecież nikt Ci nie zabroni....Innego pomysłu nie mam.....
ja jako organ własciwy dłużnika, już nie dostaje wniosków o podjecie działa wobec dłużnika- czyli pani nie pobiera FA.
Pomimo to dłuznik zwrocił sie do mnie i oswiadczyl ze wlasnie wpłaca 6 msc zasadzone alimenty przeprowadzialam wywiad odebralam osw i wystapilam do komornika z zapytaniem o wpłaty. Potwierdzilo się ze wplacal wiec wystapilam o zwrot....
Hej,
a jeśli wierzycielka już nie bierze od nas alimentów od dwóch okresów świadczeniowych, dłużnik płaci jej teraz bezpośrednio. A dłużnik ma u nas jeszcze dług, to rozumiem, że:
albo wpłaca dług do OPS-u jak najszybciej i przeprowadzam wywiad alimentacyjny,
lub płaci przez 6 miesięcy, 50 %.
czy wtedy też występować do komornika z zapytaniem o spłaty dłużnika? Jesli będzie płacił przez OPS.?
Hej
A jeżeli Fundusz nie jest u nas wypłacany od dwóch okresów świadczeniowych, bo osoba uprawniona do alimentów zawarła związek małżeński, a dłużnik ma u nas jeszcze dług, to rozumiem, że już nie ma bieżąco ustalonych alimentów, a zatem I opcja: 50 % bieżąco ustalonych alimentów przez 6 m-cy już nie obowiązuje??? Tylko mam wziąć pod uwagę drugą opcję, czyli utrata statusu dłużnika alimentacyjnego? Ale kiedy następuje ta utrata statusu dłużnika - dopiero wtedy jak spłaci całe zadłużenie???
Mam właśnie taki problem, że dłużnik prawie codziennie nachodzi nas, abyśmy wystąpili do Starosty z wnioskiem o zwrot prawka
Prawniczka stoi na stanowisku, że facet będzie miał status dłużnika al. dopóki nie spłaci całości zadłużenia i dopiero wtedy będziemy mogli wystąpić o zwrot prawka
na ostatnim szkoleniu u P. Mazurkiewicza słyszałam ze jeżeli wierzycielka nie pobiera to oddajemy prawko po utracie statusu dłużnika, czyli po spłaceniu całego zadłużenia....
A co jeżeli świadczenia z FA nie są wypłacane, a dodatkowo dłużnik przynosi wyrok sądowy o wygaszeniu obowiązku alimentacyjnego od 1 lutego 2016? Czy to jest jednoznaczne z utratą statusu dłużnika alimentacyjnego i można się zwrócić do starosty o zwrot prawa jazdy?