Zwrot prawa jazdy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 lip 2024, 9:01

Dostałam wniosek o zwrot prawa jazdy dłużnika. Dłużnik do tej pory mieszkał na terenie innej gminy i tez tam były wszczęte postępowanie wobec dłużnika.Otrzymałam teraz wniosek o zwrot prawa jazdy bo teraz jest na moim terenie ale nie mam żadnych dokumentów na jakiej podstawie zostało zatrzymane prawo jazdy to więc jak mam się za to zabrać???
Czy gmina poprzednia nie powinna przesłać dokumenty do naszej gminy dłużnika które potwierdzałyby że prawo jazdy zostało zabrane.
Aga001
Praktykant
Od: 23 lip 2024, 8:55
Zajmuję się: FA,ŚR,CP,ŚW

Napisano: 23 lip 2024, 12:24

Z wnioskiem występuje organ, który aktualnie ma status organu właściwego dłużnika.
Zgodnie z art. 5 ust. 6 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy następuje na wniosek organu właściwego dłużnika, którym aktualnie jesteście wy. poprzedni OPS utracił status OWD przez zmianę miejsca zamieszkania dłużnika
obywatelka
Praktykant
Od: 27 gru 2023, 10:38
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 29 lip 2024, 9:33

Uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy następuje na wniosek organu właściwego dłużnika skierowanego do starosty, gdy:
1) ustanie przyczyna zatrzymania prawa jazdy, o której mowa w ust. 3, oraz dłużnik alimentacyjny przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów.
Dłużnik spłaca alimenty powyżej 50%. Decyzja za uchylającego się jest wydana przez inny organ. Czy wzywanie dłużnika na wywiad? (ustanie przyczyna zatrzymania prawa jazdy, o której mowa w ust. 3)
Aga001
Praktykant
Od: 23 lip 2024, 8:55
Zajmuję się: FA,ŚR,CP,ŚW

Napisano: 07 sie 2024, 13:32

Ja wezwałam Pana na wywiad. kolejny krok to wniosek do komornika o wykaz wpłat. jak już wszystko było zgodne wysłałam wniosek do starosty na naszym terenie o zwrot prawa jazdy.
Meri
Praktykant
Od: 27 paź 2020, 14:20
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x