zwrot prawa jazdy a decyzja o uchylaniu się - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 24 sty 2018, 8:22

dłużnik miał wydaną decyzję, że się uchyla w 2016r. Teraz się zjawił z prośbą o zwrot prawka. Przeprowadziłam wywiad, mam zaświadczenie, że płaci 50%. Czy w tej sytuacji uchylam decyzję i piszę o zwrot prawka? Czy decyzja dalej zostaje a ja tylko piszę do starosty o zwrot prawka?
KATKA89
Stażysta
Od: 18 kwie 2017, 20:01
Zajmuję się: PS

Napisano: 24 sty 2018, 11:58

podpinam sie pod pytanie, bo mam tez taki problem.
Magda198126
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 16:03
Zajmuję się:

Napisano: 25 sty 2018, 8:27

nikt nie miał takich sytuacji?
KATKA89
Stażysta

Napisano: 25 sty 2018, 8:31

według mnie jak płacił 50% przez 6 miesięcy , zgłosił się na wywiad, złożył oświadczenie majątkowe to uchylasz decyzję uznającą da za uchylającego i piszesz o zwrot prawa jazdy
kinior
Referent
Od: 17 mar 2017, 9:13
Zajmuję się: kadry

Napisano: 25 sty 2018, 9:03

kiedyś na szkoleniu Mazurkiewicz powiedział, że uchylamy decyzję na podstawie art. 154 Kpa
młoda

Napisano: 25 sty 2018, 16:31

a co jeżeli przyszedł na wywiad, ale nie spłaca???? coś robię z tą decyzją????
Iza11
Referent
Od: 13 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: SR SW FA

Napisano: 26 sty 2018, 9:02

nic nie robisz
młoda

Napisano: 30 sty 2018, 9:59

mam zaświadczenie od KS że dłużnik w okresie 6 miesięcy nie wywiązywał się ze zobowiązań ale mam również potwierdzenia dłużnika, że płacił wierzycielce alimenty- czy to mi wystarczy?
KATKA89
Stażysta

Napisano: 30 sty 2018, 11:50

ktoś pomoże?
KATKA89
Stażysta

Napisano: 30 sty 2018, 13:16

W LEX'ie piszą tak:

Pytanie
Dłużnik alimentacyjny zwrócił się z prośbą o zwrot prawa jazdy. Po przeprowadzonym postępowaniu okazało się, że płaci 6 miesięcy minimum 50% zasądzonych alimentów.
Czy zanim wystąpi się o zwrot prawa jazdy do starostwa to wcześniej powinno się uchylić decyzję uznającą dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych?
Odpowiedź
Zgodnie z art. 5 ust. 6 ustawy z 7.09.2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów - dalej u.p.o.u.a. istnieje możliwość uchylenia decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy, na wniosek organu właściwego dłużnika alimentacyjnego, w przypadku gdy ustanie przyczyna zatrzymania prawa jazdy, o której mowa w ust. 3 ww. przepisu. Ponadto dłużnik alimentacyjny powinien przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązywać się w każdym miesiącu z zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów lub utracić statusu dłużnika alimentacyjnego. Organ nie powinien jednak uchylać decyzji uznającej dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.

Uzasadnienie
Zatrzymanie prawa jazdy dłużnikowi alimentacyjnemu w trybie art. 5 ust. 3b pkt 2 u.p.o.u.a. następuje po przeprowadzeniu z urzędu postępowania przez właściwego starostę. Z żądaniem wszczęcia przez starostę takiego postępowania występuje organ właściwy dłużnika. Powyższy mechanizm prawny działa również w przypadku uchylenia decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy. Oznacza to, iż postępowanie w tym przedmiocie, jest wszczynane z urzędu przez starostę, a z żądaniem jego wszczęcia, może wystąpić wyłącznie organ właściwy dłużnika (por. E. Tomaszewska, Ustawa o pomocy osobom uprawnionym do alimentów. Komentarz, LexisNexis 2014). W konsekwencji w opisanej sytuacji organ właściwy dłużnika, dążąc do uchylenia decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy dłużnikowi alimentacyjnemu, powinien osobiście wystąpić do właściwego starosty z wnioskiem o wszczęcie postępowania w tym przedmiocie. Artykuł 5 ust. 6 pkt 1 u.p.o.u.a. nakazuje zwrócić prawo jazdy, gdy ustanie przyczyna zatrzymania prawa jazdy oraz dłużnik alimentacyjny przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów. Fakt złożenia przez stronę wniosku o zwrot zatrzymanego prawa jazdy pozostaje bez wpływu na wydaną decyzję o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, która kończy postępowanie prowadzone przeciwko dłużnikowi, który utrudnia egzekucję i nie współpracuje z organem administracji przy jej prowadzeniu, tj. uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu środowiskowego przez pracownika organu lub złożenie oświadczenia majątkowego, odmawia podjęcia zaproponowanej pracy lub w ogóle rejestracji w PUP, a jednocześnie w ostatnich 6 miesiącach nie płacił nawet połowy wymagalnych zobowiązań i jednocześnie poprzedza decyzję o zatrzymaniu prawa jazdy.
matylda
Stażysta
Od: 19 lut 2016, 13:18
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x