mam pytanko czy w przypadku kiedy dłużnik ma zasądzone alimenty po 400 zł miesięcznie, byl na wywiadzie w styczniu i chcialby odzyskac prawko, dopiero teraz uzyskaliśmy odpowiedz od komornika odnosnie jego wpłat i z tej informacji wynika, że wpłaca do komornika po 400 zł. ale nie ma dokladnie rozbitej kwoty na co przeznacza komornik, nie wiem czy to wazne, ale wplaty sa lipiec, sierpień, w październiku w tytule przelewu wrzesień, druga w pażdzierniku, listopad 2019, grudzień 2019, prosze o pomoc czy moge wystapic o zwrot prawa jazdy?czy powinnam jeszcze wziąć pod uwagę wpłaty za okres od stycznia tego roku?
nie rozumiem dlaczego komornik odpowiedział dopiero w czerwcu?
Jeżeli dłużnik zwrócił się z wnioskiem o zwrot zatrzymanego prawa jazdy to ty powinnaś wystąpić do komornika z zapytaniem o wpłaty alimentów za okres od czerwca 2019r. ( VI-XII ostatnie 6 miesięcy.
ja tez nie rozumiem dlaczego ale tak odpisal, najpierw w styczniu odpisal ze nie dluznik nie wplacal ale mi sie nic nie zgadzalo bo dłużnik przedstawil mi na wywiadzie przelewy wplat wiec napisalam ponownie do komornika czy na pewno i mi nie odpisywal dlugo, nastapila pandemia, az w koncu na początku czerwca wyslalam ponadlenie i nagle odpowiedz ze dluznik prawie miesiąc w miesiac płaci alimenty
i teraz nie wiem czy interesuje mnie okres tylko do grudnia 2019r. czy dalej od stycznia do dzisiaj tez???ale mysle ze nie skoro wniosek dluznika w styczniu
tylko nie wiem czy jak byla wplata w lipcu, sierpniu, 2x w październiku, listopadzie i grudniu 2019r. z tym ze na jednym przelewie z pazdziernika widnieje zapis ze to za wrzesien to moge pisac o zwrot prawka czy musiala by byc wplata we wrzesniu?
A jak wyglądaj przelewy załączone przez dłużnika. Czy wpłata każdego miesiąca możesz oprzeć się na przelewach. Są ważne. Ważne też aby wpłaty były każdego miesiąca.
Nie no peszek. Brak wpłaty we wrześniu. Powinno być w każdym miesiącu czyli w lipcu za lipiec, w sierpniu za sierpień, we wrześniu za wrzesień, w październiku za październik, w listopadzie za listopad i w grudniu za grudzień. Ja bym skontaktowała się z dłużnikiem ponownie i pouczyła go, jak należy wpłacać, każdego miesiąca zgodnie z wyrokiem. I aby zwrócić prawo jazdy można spróbować od grudnia do maj lub od stycznia do czerwca. Tylko jeżeli złożył ci pismo o zwrot prawa jazdy w styczniu to na odpowiedź było 30 dni .
na szczescie tylko slownie poprosil o zwrot nic nie pisal a z reszta komornik dopiero mi odpisac znowu na pismie od komornika jest w daleszej czesci tak: wpłata grudzień 2019, styczen 2020, luty 2020 kwiecien 2020, kwiecien 2020 i czerwiec 2020 to chyba tez bledne wplaty?