pan jest dłuznikiem alimentacyjnym w innej gminie. My jesteśmy gmina dłużnika.Pan jest zagranicą. od 2013 roku co miesiąc wpłaca na konto komornika więcej niż ma zasądzonych alimentów. W organie wierzyciela nadal posiada zadłużenie.Przysłał pismo do gminy o zwrot zatrzymanego prawa jazdy. Czy można mu je oddać skoro nie był wywiad przeprowadzany? Gmina wierzyciela nie wnioskowała o wywiad bo jest zagranicą.
Mam podobny problem, facet jest dłużnikiem i siedzi za granicą, od pół roku płaci ponad 50 %, napewno bedzie chciał prawo jazdy, jedną przesłankę spełnia, a drugą? był uznany za dłużnika bo nie zarejestrował się w PUP.
1. jak facet jest za granicą, gmina nie wnioskowała o wywiad, nie jesteś OWD to na jakiej podstawie miał zabrane prawo jazdy?
2. Paula jak będziesz miała pismo o zwrot prawa jazdy to je zwrócisz w takim wypadku.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Muszę czekać na pismo od dłużnika czy sama zwracam prawko? do komornika już wysłałam zapytanie i odpowiedz jest pozytywna. Facet mi potem powie, że płacił pół roku a my nie oddaliśmy mu prawka, w siódmym miesiącu już nie wpłacił 50 %
Pan został uznany za dłużnika wcześniej zanim wyjechał za granicę bo nie zgłosił sie na wywiad. A teraz chce zwrot prawa jazdy bo płaci ponad 50%. Ale wniosku o podjęcie działań nie ma bo jest zagranicą...
I co moge zrobić? Mogę mu oddać prawo jazdy?