ZWROT PRAWA JAZDY - są rózne praktyki, która właściwa? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 03 cze 2015, 10:45

Witam i od razu Was pytam jak praktykujecie w następującej sprawie:

Dłużnik wystąpił o zwrot zatrzymanego prawa jazdy (decyzja o uznaniu za uchylającego się jest w obrocie prawnym), bo spełnia przesłanki występujące w art. 5 ust. 6 pkt. 1-2 naszej ustawy.

PYTANIE:
A) najpierw uchylacie/wygaszacie decyzję o uznaniu za uchylającego się, a następnie występujecie do Starosty o zwrot prawa jazdy?
B) nic z decyzją o uchylaniu się nie robicie, tylko od razu występujecie do Starosty o zwrot prawa jazdy?

Moje pytanie podyktowane jest tym, że ja dotychczas stosowałam metodę "A" (po konsultacjach z prawnikiem), a pewien OPS stosuje metodę "B" i nie wiem teraz kto dobrze robi...?!

A jak Wy praktykujecie?
Kaasiek

Napisano: 03 cze 2015, 11:25

Pomoże mi ktoś?
Kaasiek

Napisano: 03 cze 2015, 11:26

uchylamy decyzję. starostwo nie ruszy wniosku o zwrot jeżeli decyzja o uchylaniu sie wciąż będzie w obiegu. przynajmniej w moim przypadku tak było ;)
knz

Napisano: 03 cze 2015, 11:54

"knz" - dziękuję za Twoją wypowiedź.

Kamień spadł mi z z serca! :-]
Kaasiek

Napisano: 03 cze 2015, 13:09

a mi wlasnie starostwo bez uchylenia decyzji zrobilo zwrot prawa jazdy
gopsosk

Napisano: 03 cze 2015, 13:44

"gopsosk" - serio?!

Mi się wydaje, że skoro na podstawie decyzji o uznaniu za uchylającego się starosta ZABIERA prawo jazdy dłużnikowi, to należy wydać kolejną decyzję uchylającą/wygaszającą tą pierwszą, aby Starostwo mogło ZWRÓCIĆ prawo jazdy.

Bo tak wychodzi, że dłużnik ma oddane prawo jazdy, ale nadal zgodnie z obowiązująca w obrocie prawnym decyzją jest nadal uznany za uchylającego się.
Kaasiek

Napisano: 03 cze 2015, 14:41

I WRAZ Z WNIOSKIEM O ZWROT PRAWA JAZDY WYSYŁACIE DECYZJE UCHYLAJĄCE ? MA KTOŚ WZÓR TAKIEJ DECYZJI ?
GOPSŚwiadczenia37
Starszy referent
Od: 06 mar 2015, 14:06
Zajmuję się:

Napisano: 08 cze 2015, 9:38

ja sam wniosek o zwrot wysyłam
root

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x