Zwrot prawa jazdy - uchylenie decyzji o uznaniu? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 19 paź 2015, 10:59

Witam,

Dłużnik alimentacyjny stawił się na wywiad al. po ponad roku od momentu wydania decyzji o uznaniu za dłużnika al. uchylającego się od zobowiązań al. i po ponad pół roku od momentu zatrzymania prawa jazdy przez Starostę. Przyniósł mi zaświadczenie od komornika sądowego - że wpłacał przez ostatnie 6 miesięcy ponad 50% bieżąco ustalonych alimentów.

Więc na tej podstawie mogę wysłać wniosek o zwrot prawa jazdy w/w do Starosty.

Ale zanim wyślę wniosek do Starosty, to muszę uchylić decyzję o uznaniu za dłużnika uchylającego się od zobowiązań, czy nie?

A skoro przeprowadziłam z nim wywiad, to muszę jeszcze wysłać do Komornika i OPS-u (właściwego ze względu na zamieszkanie wierzycielki) informację o uzyskanych danych z wywiadu, czy wystarczy jak prześlę im tylko do wiadomości egzemplarz wniosku o zwrot prawa jazdy?

Pracuję w FA od niedawna i nie miałam jeszcze z tym do czynienia, proszę o pomoc :-)
Gość

Napisano: 19 paź 2015, 11:56

z wydaną wówczas decyzję "za uchylającego się" nic już nie robisz. Kierujesz stosowny wniosek do starosty.Infprmujesz również o podjętych działaniach OWW i komornika.
ODA

Napisano: 19 paź 2015, 13:59

Dziękuję :-)
Gość

Napisano: 19 paź 2015, 14:04

ja bym za bardzo nie dziękował za taką odpowiedź
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 paź 2015, 14:21

w takim przypadku my również nie uchylamy dec o uznaniu....nie wiem co Elmer miał na mysli :roll:
HMM...

Napisano: 19 paź 2015, 14:27

HMM... pisze:w takim przypadku my również nie uchylamy dec o uznaniu (...)
Art. 162 Kpa stosujesz.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 19 paź 2015, 14:39

decyzja o uznaniu jest w obiegu prawnym, cały czas obowiązuje a ty występujesz o zwrot gościowi uznanemu za dłużnika o zwrot prawa jazdy. Jak dla mnie odważne posunięcie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2016, 9:07

Elmer na jaki art. powołać się przy uchyleniu decyzji uznającej dłużnika za uchylającego się
jolka2

Napisano: 25 lip 2016, 10:09

Odpowiedź już padła.Dopisujesz tylko § 1 pkt1 i § 3.
Slim Fast

Napisano: 25 paź 2016, 9:34

Elmer - proszę o informację, co kiedy było kilka decyzji o uznaniu dł. za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych ?
Jeżeli prawo jazdy zabrane na podst dec z okresu 11/12,
a w okresie 12/13 też była decyzja o uznaniu - co teraz?

Uchylać 2 decyzję?

Facet płacił przez 6 miesięcy i przyszedł na wywiad....
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x