zwrot środkow do UW - Księgowość

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 02 sty 2014, 16:27

BARDZO PROSZĘ O INFORMACJE CZY SPOTKALIŚCIE SIĘ Z TAKIM STANOWISKIEM:\" zadzwoniłam dziś do naszego Urzędu Wojewódzkiego tj .Małopolskiego w sprawie 3% wydatków na świadczenia rodzinne z pytaniem czy 3% od otrzymanej czy od wydatkowanych środków na zasiłki i składki. Pani poinformowała mnie że znaczenia ma czy dotacja jest oddawana w grudniu czy już w styczniu. Jeżeli w styczniu to od wydatkowanych a jeżeli w styczniu to od otrzymanej. Podkreśliła jeszcze że nie rozumie dlaczego gminy oddają w grudniu dotacje jak na tym tracą. Nie wiem z czego to wynika a bardzo bym chciała się dowiedzieć. Przedstawiłam to stanowisko Pani skarbnik a ona mnie wyśmiała że to nie ma żadnego znaczenia i że wymyślam, ponieważ nasza gmina zawsze oddaje w grudniu bo nic nie muszą wykazywać w sprawozdaniach. Bardzo proszę o Wasze opinie i pomoc gdzie mogę coś więcej znaleźć na ten temat.
~DOROTA

Napisano: 02 sty 2014, 17:34

Droga Dorotko. Ja doskonale rozumiem stanowisko Pani z UW i oczywiście ma rację. Natomiast Twoja Pani skarbnik niech Cię nie wyśmiewa tylko się douczy albo poszuka innej pracy bo do tej nie bardzo się nadaje. Pani skarbnik działa na szkodę gminy która jej płaci. Zwróć uwagę UW twierdzi że gminy oddając w grudniu na tym tracą. Tak, tracą możliwość wykorzystania pełnych należnych gminie 3% liczonych od OTRZYMANEJ DOTACJI, która czasami jest równa dotacji planowanej. Ta sama sytuacja jest kiedy sami ograniczamy sobie wysokość dotacji zapotrzebowanej na grudzień. Wtedy również zmniejszamy ilość środków które możemy rozliczyć. Zawsze wykorzystuję 100% środków które mogę przeznaczyć na obsługę, zdarzyło się że oddawałam nawet 200 000,- ( mam na śr. i FA ok. 9 000 000) i nikt nigdy nic mi nie zarzucił ani nie kazał się tłumaczyć. Pozdrawiam. MP
~MP

Napisano: 02 sty 2014, 22:24

Bardzo bardzo dziękuję za odzew :-)
~DOROTA

Napisano: 03 sty 2014, 15:37

Ja nawet jak oddaje środki z grudniu wykorzystuję koszty obsługi maxymalnie. Bo otrzymałam tyle ile miałam w planie, a koszty obsługi liczymy od otrzymanej.Z LUW tak kazano liczyc
~ela

Napisano: 08 sty 2014, 12:50

Nie jest to do końca tak jak piszecie,ja 2 lata temu oddałam niewielkie pieniadze/groszowe sprawy/ i musieliśmy pisać wyjaśnienia nawet do 200 zł. Więc chyba zależy to od woj.W ubiegłym roku nie chcieli wyjaśnień a jakieś grosze też oddaliśmy.Pozdrawiam!!1
~Justyna

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x