zwrot zasiłku stałego i okresowego a renta z ZUS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 12 kwie 2016, 15:14

Ustawa nasza stanowi, że osobie, której przyznano rentę/ emeryturę za okres, w czasie którego przyznano i wypłacano zasiłek stały lub okresowy, ZUS wypłaca świadczenie osobie pomniejszone o kwotę wypłaconych zasiłków stałych i okresowych,a świadczenia z pomocy społecznej przekazuje na konto GOPS. Czy w przypadku zas. okresowego istotny jest powód przyznania tego zasiłku czyli choroba, niepełnosprawność, by oczekiwać zwrotu świadczenia? Myślę, że bezrobocie będące powodem przyznania zas. okresowego nie ma tu znaczenia, ale ...
I jeszcze proszę o potwierdzenie: Osoba gospodarowała wspólnie z córką, uzyskiwała zas. stały oraz okresowy z powodu bezrobocia. Jeśli należy pomniejszyć wypłaty z ZUS dla osoby o okresówkę, określamy dla potrzeb ZUS połowę kwoty tego zasiłku?
elanie75

Napisano: 13 kwie 2016, 8:59

Osoba gospodarowała wspólnie z córką, uzyskiwała zas. stały oraz okresowy z powodu bezrobocia. Jeśli należy pomniejszyć wypłaty z ZUS dla osoby o okresówkę, określamy dla potrzeb ZUS połowę kwoty tego zasiłku?
Tak, ja zwracałbym się o zwrot część która przysługuje na osobę, która otrzymała świadczenie z ZUS (tym razem połowa zasiłku).
Myślę, że bezrobocie będące powodem przyznania zas. okresowego nie ma tu znaczenia, ale ...
Mi też się wydaje, że powód przyznania nie ma znaczenia.
grand

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x