zwrot zatrzymanego prawa jazdy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 12 cze 2018, 14:02

Proszę pomóżcie co robić w następujących przypadkach:
1. Dłużnik mieszka na terenie naszej Gminy od 2 lat, pracuje, przychodzi na wywiady. Wcześniej mieszkał w innej gminie i ma wydaną decyzje o uznaniu go za uchylającego się.Teraz złożył u nas prośbę o zwrot zatrzymanego prawa jazdy. Wystąpiłam do Komornika czy płacił 50% przez 6 miesięcy. Co robić dalej jak otrzymam pismo, że płacił??

2. Dłużnik mieszka na terenie naszej gminy i ma wydaną decyzję o uznaniu go za uchylającego sie w 2015r., teraz złożył prośbę o zwrot zatrzymanego prawa jazdy. Wystąpiłam do komornika czy płacił 50% przez 6 m-cy. Z zaświadczenia wynika, ze płacił tylko brakuje lutego 2018r. bo dłużnik wpłacił do komornika 28.02.- komornik otrzymał wpłate 01.03.2018r. Czy mogę ten jeden miesiąc zaliczyć na podstawie przedłożonego dokumentu od dłużnika? i jaki dalszy tok postępowania?
Martyna11
Praktykant
Od: 19 kwie 2017, 12:58
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 13 cze 2018, 9:59

Proszę pomóżcie, jestem na zastępstwo i niema mi kto podpowiedzieć :(
Martyna11
Praktykant

Napisano: 13 cze 2018, 12:28

Martyna11 pisze:Proszę pomóżcie co robić w następujących przypadkach:
1. Dłużnik mieszka na terenie naszej Gminy od 2 lat, pracuje, przychodzi na wywiady. Wcześniej mieszkał w innej gminie i ma wydaną decyzje o uznaniu go za uchylającego się.Teraz złożył u nas prośbę o zwrot zatrzymanego prawa jazdy. Wystąpiłam do Komornika czy płacił 50% przez 6 miesięcy. Co robić dalej jak otrzymam pismo, że płacił??

2. Dłużnik mieszka na terenie naszej gminy i ma wydaną decyzję o uznaniu go za uchylającego sie w 2015r., teraz złożył prośbę o zwrot zatrzymanego prawa jazdy. Wystąpiłam do komornika czy płacił 50% przez 6 m-cy. Z zaświadczenia wynika, ze płacił tylko brakuje lutego 2018r. bo dłużnik wpłacił do komornika 28.02.- komornik otrzymał wpłate 01.03.2018r. Czy mogę ten jeden miesiąc zaliczyć na podstawie przedłożonego dokumentu od dłużnika? i jaki dalszy tok postępowania?
1. jak dłużnik spełnił wymogi (stawia się na wywiad, płaci te 6 m-cy)to organ właściwy dłużnika, (czyli Ty)występujesz do starostwa o zwrot zatrzymanego prawa jazdy.

2. dowody zapłaty, które przedstawia Ci dłużnik są jak najbardziej dowodem w sprawie (bo na ich podstawie jesteś w stanie doskonale ustalić czy w każdym miesiącu płacił itd...)albo występujesz o zaświadczenie do komornika (nie jest to obligatoryjne)
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 13 cze 2018, 12:48

Dziekuje za odpowiedź.
Czyli jak dłużnik płacił 50% przez 6 m-cy to następnie występuje z wnioskiem do Starosty o zwrot zatrzymanego prawa jazdy i równocześnie uchylam decyję o uznaniu dłuznika za uchylającego się?
Martyna11
Praktykant

Napisano: 13 cze 2018, 13:00

Martyna11 pisze:Dziekuje za odpowiedź.
Czyli jak dłużnik płacił 50% przez 6 m-cy to następnie występuje z wnioskiem do Starosty o zwrot zatrzymanego prawa jazdy i równocześnie uchylam decyję o uznaniu dłuznika za uchylającego się?
nic nie uchylasz, tylko piszesz wniosek do starosty o zwrot zatrzymanego prawa jazdy, uzasadniasz ze np. ustały przyczyny zatrzymania itp....
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 14 cze 2018, 9:14

A decyzję o uznaniu dłużnika za uchylającego się uchylam dopiero jakby spłacił całość zadłużenia? Dobrze myślę?
Martyna11
Praktykant

Napisano: 14 cze 2018, 9:22

Kochani mam to samo pytanie jeśli dłużnik spalił cale zadłużenie u nas to jednocześnie jako organ właściwy dłużnika uchylamy decyzje o uznaniu za uchylającego??
oliwia19
Starszy referent
Od: 21 cze 2016, 13:24
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x