Czy pracownikom socjalnym można zlecić wydawanie żywności. Wiem, że tym zajmują się organizacje pozarządowe, prac. socjalni tylko wydają skierowania do danej organizacji np. PCK i inne.Co o tym sądzicie, gdzie można o tym przeczytać. Dziękuję z góry za informacje.
Jako nie pracownik socjalny osobiście w poprzednich latach z chęcią uczestniczyłem w pomocy m. in. dot. wydawania żywności.
Traktowałem to jako oderwanie od codzienności, siedzącego trybu oraz obowiązków.
Oczywiście ,ze można. jest to praca w zakresie obowiązków " inne polecenia związane z wykonywaną pracą" a wydanie zrywności jak najbardziej jest. A do tego pracodawca ma jeszcze inny myk. skierowanie do innych obowiązków na 3 mce w ciągu roku. Taj że nie ma co się upierać.
może i można, ale po co, pracownik socjalny ma dość pracy w swoim terenie, a wydawanie żywności to niewdzięczna praca wbrew pozorom, lepiej pomyśleć o wolontariuszach,
z niewolnika nie ma pracownika, nic na siłę
Zgodzę się ja napisałam co może pracodawca. Powiem tak u nas przenosi sie kierowników z dnia na dzień jako polecenie służbowe....i mogę mnożyć przykłady . Pracownik się nie liczy jest wyrobnikiem i tak jest w wielu ośrodkach. Pamiętam jak 2o grudnia rada Osiedla przyniosła zaproszenia po paczki żeby pracownicy w trimiga roznieśli bo odbiór 21. Odmówiłam na co Pani Kierownik traktuje to jako odmowa polecenia służbowego. I co poszłam , do 19 chodziłam. Ale tak się wku....śmy ze cały zespół 21` osób wylało swoje wieloletnie żale do dyrekcji( w jedności siła) ,ze pani już nie jest kierownikiem od kilku ładnych lat.