a fachowiec z US tłumaczył (szkolenie pod doch), że literalnie czytając przepisy ... o diecie, przy obiedzie należy pomniejszyć o połowę stawki diety (czyli 50% x 30 zł, więc o 15 zł) i w przypadku, gdy było jeszcze śniadanko, a delegacja do 12 godz, to należy 7,5 zł dochodu pracownikowi doliczyć, więc lepiej nie dokumentujcie żadnego wyżywienia, albo nie wypisujcie diety. W US woleliby widzieć opodatkowany dochód a PIP - zgadza się pomniejszyć o połowę za obiad, ale co to POŁOWA... niedoprecyzowany zapis w przepisach, jak zwykle...jakie 50% za obiad przy połowie diety pozdr
Zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju oraz poza granicami kraju z dniem 01 MARCA 2013 r. zmieniają się stawki ryczałtów oraz zasady naliczania diet z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju.
Od 1 marca 2013 r. stawki ryczałtów wynoszą odpowiednio:
* ryczałt na pokrycie kosztów dojazdów środkami komunikacji miejscowej – 6 zł
* ryczałt za nocleg – 45 zł
* dieta – 30 zł, przy czym:
1. jeżeli podróż trwa nie dłużej niż dobę i wynosi:
1. mniej niż 8 godzin – dieta nie przysługuje,
2. od 8 do 12 godzin – przysługuje 50% diety,
3. ponad 12 godzin – przysługuje dieta w pełnej wysokości
2. jeżeli podróż trwa dłużej niż dobę, za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości, a za niepełną, ale rozpoczętą dobę:
1. do 8 godzin – przysługuje 50% diety
2. ponad 8 godzin – przysługuje dieta w pełnej wysokości
3. kwotę diety zmniejsza się o koszt zapewnionego bezpłatnego wyżywienia, przyjmując, że każdy posiłek stanowi odpowiednio:
o śniadanie – 25% diety
o obiad – 50% diety
o kolacja – 25% diety