1 za 1 zmiana dochodu od stycznia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 13 sty 2016, 15:32

Hejka, mam sytuację następująco.

Koles pobiera rodzinne od listopada 2015 w listopadzie podjął prace i doniosl dochod za grudzien po przeliczeniu jest przekroczenie w rodzinie o 52zł, co powoduje ze kwalifikuje się na 1zł na zł pytanie

1. pierwotna dec mam uchylic?
2. musi złożyc ponownie wniosek?
3. w programie sygnity jak to wprowadzic?
Pozdrawiam,
poisonka

Napisano: 13 sty 2016, 15:47

decyzja zmieniająca , w sygnity wniosek o zmiane w związku z e zmianą syt. rodzinnej, samo się liczy ;)
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2016, 15:59

1. jak mam wpisac dochod uzyskany skoro nie ma modyfikacji wniosku, wiec nie moge tego zrobic,

2. zeby wprowadzić wniosek ze zmiana sytuacji zyciowej najpierw musze poprzednia decyzje uchylic?

3. niestety ale wchodzac w decyzje pierwotna i robiac decyzje z decyzji nic sie samo nie liczy.

Prosze o informacje krok po krou co nalezy zrobic.
poisonka

Napisano: 13 sty 2016, 16:03

1. jak mam wpisac dochod uzyskany skoro nie ma modyfikacji wniosku, wiec nie moge tego zrobic,

2. zeby wprowadzić wniosek ze zmiana sytuacji zyciowej najpierw musze poprzednia decyzje uchylic?

3. niestety ale wchodzac w decyzje pierwotna i robiac decyzje z decyzji nic sie samo nie liczy.

Prosze o informacje krok po krou co nalezy zrobic.
poisonka

Napisano: 13 sty 2016, 16:09

poisonka pisze:1. jak mam wpisac dochod uzyskany skoro nie ma modyfikacji wniosku, wiec nie moge tego zrobic,
.
To byłoby fałszowanie danych, przecież jak ta osoba doniosła Ci nowe oświadczenie, to nie bierzesz papierowego oryginalnego wniosku i nie kreślisz po nim, tylko dołączasz ten nowy dokument do akt sprawy. Tak samo w oprogramowaniu, powinnaś to wprowadzić jako nowy dokument czyli wniosek w związku ze zmianą sytuacji, bo jeśli zmodyfikujesz oryginalny wniosek, to zafałszujesz dane, wprowadzając tam stan który nie miał miejsca w dniu złożenia tego wniosku. Tak robić nie należy.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 13 sty 2016, 19:07

Ja mam też taką sytuację. Uzysk za listopad. Grudzień z przekroczenia. Od stycznia 1 za 1. Zasiłek i dodatki od stycznia policzył dobrze ale dodał w planie wypłat za listopad dodatek z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego w wysokości różnicy pomiędzy 100 zł a przysługującym rozpoczęciem roku szkolnego za okres styczeń-październik. Czy to jest prawidłowe?
masie

Napisano: 15 sty 2016, 13:33

ale jak się wprowadza jako wniosek w zw. ze zmiana sytuacji życiowej to trzeba wydać decyzję a nie zawsze wydajemy nową dec. (nie zawsze dochód przekracza) i wtedy do sprawozdania liczy się jako wydana decyzja .
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2016, 14:02

jeżeli jest przekroczenie o 52zł..... czyli nie więcej jak 89zł...... to jest przypadek kiedy osoba uprawniona powinna pozostać na poprzednim brzmieniu art.5 ust3 i pobierać dalej zas. na dotychczasowych (starych) przepisach przed wejściem w życie 1za1
~o~

Napisano: 15 sty 2016, 14:05

~o~ pisze:jeżeli jest przekroczenie o 52zł..... czyli nie więcej jak 89zł...... to jest przypadek kiedy osoba uprawniona powinna pozostać na poprzednim brzmieniu art.5 ust3 i pobierać dalej zas. na dotychczasowych (starych) przepisach przed wejściem w życie 1za1

co ty za głupoty piszesz?!!!
od stycznia zmniejszasz kwotę świadczenia!!!!
Gość

Napisano: 15 sty 2016, 14:10

może i głupoty ........
ustawa z 15 maja 2015r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych...art.2....(DZ.U.z 2015r. poz 995) + informacje potwierdzające ze szkoleń
~o~

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x