Rodziecielskie dla Rolnika-który nie chce z KRUS-u macierzyń - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 13 sty 2016, 15:32

Czy rolnikowi , który podlega ubezpieczeniu KRUS, ale nie płaci składek należy się od św. rodzicielskie?
A pytanie 2, to
Czy rolnikowi, który nie pobiera z KRUS macierzyńskiego-bo np. nie ma takiej ochoty, a koniecznie chce nasze rodzicielskie należy przyznać św .rodzicielskie ? Bo przecież
Art 17c ust9 brzmi "Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli:
1) 41 co najmniej jeden z rodziców dziecka lub osoba, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lub 3, otrzymują zasiłek macierzyński lub uposażenie za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego lub okres urlopu rodzicielskiego;
Czyli jest wyraźnie zapisane OTRZYMUJĄ!a nie że mają jakieś tam prawo do macierzyńskiego.
Natomiast w ustawie o ubezpieczeniu społecznym rolników w Art. 35a. 1. Zasiłek macierzyński przysługuje osobie ubezpieczonej, która:

1) jest matką albo ojcem dziecka, z uwzględnieniem ust. 2;......itd

Podsumowując czy :jeżeli rolnik nie otrzymuje macierzyńskiego chociaż ma do tego prawo - to czy może dostać nasze rodzicielskie?????
sami swoi

Napisano: 13 sty 2016, 15:42

samo mówienie rolnikowi, ze ma prawo do macierzynskiego to chyba za mało?
jakie macie pomysły?czyli co rolnicy mogą wszyscy przyjść i powiedzieć ze chcą rodzicielskie, bo KRUSU nie lubią?jakich dokumentów żądać ? i jak odmawiać?
Czy taki zapis to przeoczenie czy kolejny bubel?
Bo w takim razie to również może u nas złożyć a nastepnie iść do KRUS i też złożyć?
Ciekawe to .....
aaaa12

Napisano: 13 sty 2016, 15:52

I co kto wie? albo mu sie wydaje?
sami swoi

Napisano: 13 sty 2016, 21:33

Wile osób czyta ten post ale nic chyba nie jest w stanie wymyśleć?Może jutro?
sami swoi

Napisano: 13 sty 2016, 21:53

B.M. mówił na szkleniu ze jeśli z krus nie pobiera bo przykładowo nie chce to jak najbardziej można mu przyznać
kasia26

Napisano: 14 sty 2016, 8:56

kasia26 pisze:B.M. mówił na szkleniu ze jeśli z KRUS nie pobiera bo przykładowo nie chce to jak najbardziej można mu przyznać
Właśnie też tak słyszałam na szkoleniu... Najpierw rolników wysyłałam do KRUS, po szkoleniu chciałam przyznawać, ale zadzwoniłam jeszcze do Urzędu Wojewódzkiego. Powiedzieli mi, że absolutnie nie możemy przyznawać rolnikom jeżeli są uprawnieni w KRUS. Wyjątek to taki, że gdy ojciec-rolnik otrzymał w 2015r. jednorazowe świadczenie z KRUS a matka nie jest ubezpieczona, więc ojciec nie ma prawa do wyrównania w 2016r. Taka matka może zgłosić się do nas.
milenka

Napisano: 14 sty 2016, 10:40

Czyli ja ja! Wszyscy rolnicy do nas , my dajemy a urząd wojewódzki nam przypisze do zwrotu.
seko

Napisano: 14 sty 2016, 12:15

B.M. mówił na szkoleniu .... jak to czytam to zawsze otwiera mi się nóż w kieszeni.
Czy ten B.M. jest jakąś wyrocznią ???? zawsze nagada się nagada, a w rzeczywistości jest tak, że "róbta co chceta"

Rolnik nie idzie do KRUS bo nie płaci składek ..... a co nas to obchodzi !!!
Tam ma uprawnienia i tam będzie miał przyznane, a że KRUS z tego potrąci na zaległe składki to nie nasz problem. U nas jak ktoś ma NP też przyznajemy i potrącamy.
wiolii

Napisano: 14 sty 2016, 12:28

ustawodawca nie dal ludziom wyboru - gdzie chcą pobierać (ZUS, KRUS, OPS)
Rolnik - idzie po świadczenia do swojego KRUS - nikt nie dał mu prawa wyboru. Są to świadczenia na wniosek- .... nie chce korzystać ze swoich praw w KRUS---- jego sprawa...........

To, że nie złoży wniosku w KRUS to nie jest jednoznaczne z tym ,że nie prawa do macierzyńskiego KRUS. Ma prawo i niech z niego korzysta.
~o~

Napisano: 14 sty 2016, 12:40

a jak mamy żonę rolnika? idzie do nas, czy do KRUS?
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x