1000 zł

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
jajaja

1000 zł

Post autor: jajaja »

osoba ma przyznane 1000 zł na dziecko od 1 stycznia
przychodzi i zzglasza w lutym - przeliczam dochody i ma przekroczenie, powyzej 514zl. od kiedy dac jej dec. odmowna ?? mysle,że od stycznia??? co Wy na to?? a moze wystarczy jak napisze mi na oswiadczenu,ze otrzymala te 1000 zl i dalej nie ubiega sie o stypendium?? jak bedzie lepiej?
Marta1111111

Re: 1000 zł

Post autor: Marta1111111 »

Jak przychodzi z zaświadczeniem z pracy w lutym bo tak dostała wynagrodzenie za styczeń to uchylam od marca, analogicznie do 1000
dddddd

Post autor: dddddd »

my w takiej sytuacji uchylamy od miesiąca, w którym jest przekroczenie. a nie od miesiąca następnego. ja bym uchyliła od lutego jeżeli było wypłacone w lutym.
nowaum

Post autor: nowaum »

moim zdaniem wydajemy decyzje cofającą na pierwotnej decyzji, przyznajemy prawo do stypendium więc z m-cem przekroczenia stypendium cofamy prawo do stypendium...
xyz@

Post autor: xyz@ »

zgadzam się z tym,że cofamy,a nie uchylamy
natomiast z tym od kiedy to sama mam wątpliwości,czy od miesiąca otrzymania,czy od kolejnego miesiąca
skłaniałabym się,że od kolejnego
Aga65

Post autor: Aga65 »

Miałam taki przypadek, długo się zastanawiałam od jakiego miesiąca wstrzymać stypendium szkolne ale poczytałam art. 90 o ust 4 ustawy o systemie oświaty i doszłam do wniosku, że wstrzymuję od miesiąca, w którym otrzymali pieniądze zwiększające dochód rodziny. Jeżeli byłam w błędzie to:
1. petent ma możliwość odwołania od decyzji,
2. w razie kontroli swój błąd naprawię poprzez wypłatę należnego stypendium
a poza tym w materiałach ze szkolenia P. Cieszewskiego chyba z 2010 r. była przykładowa decyzja, w której było wstrzymywanie stypendium szkolnego od miesiąca, w którym rodzice zgłosili,że np. od maja wynajmują mieszkanie i od maja zwiększa im się dochód i od maja było wstrzymanie stypendium szkolnego. Wypłata należnego stypendium na wniosek kontrolujących jest lepszą formą niż wzywać petentów o zwrot nienależnie wypłaconego stypendium ( a jak nie zwrócą i burmistrz nie zaniecha zwrotu to później cała procedura egzekucji administracyjnej) szkoda na to naszego czasu.
pozdrawiam forumowiczów.
ODPOWIEDZ