Niby tak, ale jak to ma się do budżetu gminy. Podpisanie tak długiego zobowiązania wobec pracownika bez zabezpieczenia w budżecie (bez przyznanej dotacji) to tak trochę niebezpiecznie. Nie wiem czy to nie podchodzi pod dyscyplinę finansów publicznych, ale się nie znam.
Dokładnie też tak uważamthorgal70 pisze: ↑19 sie 2024, 11:51Niby tak, ale jak to ma się do budżetu gminy. Podpisanie tak długiego zobowiązania wobec pracownika bez zabezpieczenia w budżecie (bez przyznanej dotacji) to tak trochę niebezpiecznie. Nie wiem czy to nie podchodzi pod dyscyplinę finansów publicznych, ale się nie znam.
Dobrze rozumiesz,OPS-kas. pisze: ↑21 sie 2024, 11:24dla mnie też trochę wątpliwe, ale skoro program tak zakłada to można się "chyba" nim posiłkować. W innym wypadku co roku będziecie dawać pracownikom pismo o dodatku, a jak umowa przyjdzie i oczywiście pieniądze np w marcu 2025 to co będziecie płacić z wyrównaniem, bo rozumie, że nie będziemy wypłacać z własnych bo przecież nie będzie tego w planie...
Tak, ale to wynika wprost z ustawy o pomocy społecznej, a nie jakiegoś tam programu (pisanego na kolenie) co sobie ministrowie uchwałą wprowadzili.Agniecha2 pisze: ↑22 sie 2024, 14:36Rozmawiałam ze skarbnikiem i z radcą prawnym i skoro program mówi o konkretnym terminie przyznania to tak będzie przyznany czyli do końca 2027r. A z innej beczki....na dodatki po 400 dla pracowników też nie macie a przyznane są na stałe a t trakcie roku refundowane przez wojewodów![]()