A tę składkę zdrowotną to całą odliczasz, czy pomniejszoną o składki zdrowotne od 13 i 14 emerytury?Dochód z MF - netto 13 i 14 - składka zdrowotna.
jak podatek jest zerowy to wyjdzie ci to samo co u mnieMłodypracownik pisze: ↑07 sie 2024, 12:15Ja obliczam tak jak w 2022 roku przy osłonowym dochód z MF - netto 13 i 14 - składka zdrowotna.
przy tym sposobie całą bo to jest uproszczona wersja tego o czym ja piszę, nie ma problemu / różnic z liczeniem od "brutta" jak jest zerowy podatek
My będziemy robić tak:opsik28 pisze: ↑07 sie 2024, 12:09Nie robię dodatków mieszkaniowych, nie wiem jak tam jest z dochodem. Rożnica jednak jest, bo jaki był zamysł ustawodawcy, że ujął to inaczej w odrębnym artykule. Potwierdzeniem jest też fakt, że ZUS nie informuje o wysokości brutto, która przy 14 emeryturze jest różna, a informuje o kwocie netto. Mam tylko wątpliwość w tym moim sposobie wyliczania, czy nie powinno się od składek zdrowotnych odejmować składek od 13 i 14 emerytury, dochód wyjdzie wtedy jeszcze wyższy, czyli dla nas mniejsze ryzyko, bo lepiej nadpłacać niż zwracać. Chyba![]()
opsik28 pisze: ↑07 sie 2024, 11:11Moim zdaniem należy liczyć w następujący sposób:
Ustalać dochód zgodnie z art. 3 pkt 1 ustawy ŚR, to znaczy od całego dochodu ze skarbówki odjąć całe składki zdrowotne, cały podatek i składki społeczne (jeżeli byłyby z innych dochodów niż emerytura czy renta), bo w tym artykule nic nie ma o 13 i 14 emeryturze. Następnie na podstawie ustaw o dodatkowych świadczeniach odjąć od wyliczonego wyżej dochodu kwotę wypłaconego świadczenia w 2023 r., czyli kwotę, którą człowiek otrzymał (a była ona pomniejszona o zdrowotne i zaliczkę na podatek dochodowy).