2 lipca, a przywrócenie terminu na złożenie wniosku - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 06 cze 2016, 5:52

Fragment z najnowszego podręcznika. Coś nowego i zadziwiającego w odniesieniu do dotychczasowej praktyki...

Art. 59. § 1. O przywróceniu terminu postanawia właściwy w sprawie organ administracji publicznej.
Od postanowienia o odmowie przywrócenia terminu służy zażalenie.
§ 2. O przywróceniu terminu do wniesienia odwołania lub zażalenia postanawia ostatecznie organ właściwy do rozpatrzenia odwołania lub zażalenia.
Powyższe rozwiązanie ma szczególne znaczenie w sytuacji, gdy osoba uprawniona do świadczenia wychowawczego podejmie, w terminie do 1 lipca 2016 r. włącznie, nieskuteczną, z przyczyn niezależnych od siebie, próbę złożenia wniosku drogą elektroniczną, zwłaszcza za pośrednictwem systemów teleinformatycznych
banków krajowych.
W takim przypadku, jeśli wniosek finalnie nie został dostarczony do Emp@tii z przyczyn niezależnych od wnioskującego (np. awaria techniczna kanału bankowego), aby umożliwić wnioskującemu uprawdopodobnienie,że uchybienie terminowi złożenia wniosku, nastąpiło bez jego winy, bank wyda wnioskodawcy zaświadczenie potwierdzające pierwotną datę złożenia wniosku w banku, który finalnie
nie został dostarczony do Emp@tii z przyczyn niezależnych od wnioskującego.
(...)
Organ właściwy może przywrócić termin do złożenia wniosku o świadczenie wychowawcze w oparciu o powyższe regulacje, także w odniesieniu do wniosków składanych po dniu 1 lipca 2016r., w przypadku,gdy dana osoba, nie z własnej winy, nie będzie w stanie złożyć wniosku do końca danego miesiąca, co skutkowałby brakiem prawa do świadczenia wychowawczego za dany miesiąc.
Ranking – uznawać za nieważny i starać się zdobyć w nim wysokie miejsce.
--------------------------------
(amazis, nemezis, izyda)
zielonykolor
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 09 mar 2016, 13:58
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2016, 9:23

I co w tym materiale nadzwyczajnego? Od 12 lat mam w zr takie wnioski/prośby o przywrócenie terminu, jak ktos nie zdążył w danym miesiącu złożyć i nie załapał sie na wyrównanie. Ludzie składają takie prośby i im tego nie zabronię, a jak ktos chce pisac doktoraty z tego tematu to prosze bardzo.
ellaa

Napisano: 06 cze 2016, 9:28

dla ciebie nic nadzwyczajnego, a dla mnie nowość

co robisz z takimi prośbami? przywracasz termin?
(amazis, nemezis, izyda)
zielonykolor
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2016, 9:32

zielonykolor pisze:dla ciebie nic nadzwyczajnego, a dla mnie nowość

co robisz z takimi prośbami? przywracasz termin?
to czy termin będzie przywrócony zależy od kierownika nie od Ciebie
monkaaaa

Napisano: 06 cze 2016, 9:38

dla ciebie nic nadzwyczajnego, a dla mnie nowość

co Twój kierownik robi z takimi prośbami? przywraca termin?
(amazis, nemezis, izyda)
zielonykolor
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2016, 9:44

Rozpatruje prośbę o przywrócenie terminu, bo skoro wpłynęła to musi zostac załatwiona.
A rozstrzygnięcie zależy od oceny indywidualnych okoliczności sprawy - dokładnie tak jak jest napisane w podręczniku.
ellaa

Napisano: 06 cze 2016, 9:49

dziękuje za odpowiedź
(amazis, nemezis, izyda)
zielonykolor
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2016, 17:06

Miałbym poważne wątpliwości czy są to terminy przywracalne. To nie jest taka prosta sprawa. W zasiłku rodzinnym, jak ktoś składając wniosek na nowy okres zasiłkowy się spóźnił, przez 12 lat, pomimo odwołań nigdy SKO nie przyznało świadczeń wstecz. A tu w 500+ są trzy miesiące na złożenie wniosku z wyrównaniem. Co miałby wnioskodawca udowadniać, ze przez 3 miesiące była awaria systemu informatycznego ???
Stefan

Napisano: 06 cze 2016, 17:21

Jak ktoś się spóźni ze złożeniem wniosku bo się zwyczajnie zagapił to o przywróceniu terminu mowy nie ma. Tu mamy sytuacje gdy stronie w związku z trefnym systemem nie uda się złożyć wniosku w określonym terminie. Strona nie może ponosić konsekwencji wadliwego systemu (tj. fuszerki towarzycha z Ministerstwa). Warto też zerknąć do art. 58 Kpa.
&&&

Napisano: 08 wrz 2016, 21:50

Wita,

A jeśli zostałam źle poinformowana przez urzędników ?? Trzy razy powiedziano mi ( za każdym razem inny urzędnik ) że niestety na dzień dzisiejszy moje zarobki przekraczają próg dochodowy i 500+ mi się nie należy. W poniedziałek byłam donieść papiery do FA i po raz kolejny pytałam sie Pana jak to jest z tym progiem. Mając moje umowy w rekach poinformował, że mogę złożyć wniosek ale w przyszłym roku może wyjść na to że będę musiała oddac wszytko.We wtorek zadzwoniła do mnie czwarta urzędniczka i poinformowała mnie że 500+ mi się należy bo mam ciągłość pracy a w 2014 roku zarobki wyniosły tyle że nie przekraczały progu. Czy w takim przypadku, bez żadnych dowodów niestety ( jedynie wizualna pamięć jednego z urzędników ) mam szansę na nadpłacenie utraconych jak się okazało należących mi się pieniędzy?? Dodam jeszcze że w tym dziś dostałam informację, że zostaną mi odebrane alimenty bo mój zarobek przekracza próg o 7 zł !!!!!!!!....

Pozdrawiam
źle poinformowana

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x