Wydałam decyzję odmawiającą umorzenia należności. Dłużnik przysłał pocztą odwołanie od decyzji, a 2 dni później przyszło to samo odwołanie z kolegium gdyż złożył również bezpośrednio do SKO z pominięciem organu. Co trzeba zrobić w takiej sytuacji?
procedura jest taka że to Ty przekazujesz do SKO odwołanie z dokumentami dlatego Ci odesłali
Art. 129. KPA
§ 1. Odwołanie wnosi się do właściwego organu odwoławczego za pośrednictwem organu, który wydał decyzję.
Art. 133. [Obowiązek przekazania odwołania organowi odwoławczemu]
Organ administracji publicznej, który wydał decyzję, obowiązany jest przesłać odwołanie wraz z aktami sprawy organowi odwoławczemu w terminie siedmiu dni od dnia, w którym otrzymał odwołanie, jeżeli w tym terminie nie wydał nowej decyzji w myśl art. 132.
Dziękuję. Ja wiem że ja mam przekazać, ale zwykle pisaliśmy tak: w związku ze złożonym odwołaniem w dniu...w siedzibie Ośrodka...organ nie znajduje podstaw do Jego uwzględnienia w trybie art. 132 i przekazuje wraz z aktami sprawy.
albo:
W związku ze złożonym odwołaniem w dniu...w siedzibie SKO, z pominięciem organu I instancji...organ nie znajduje podstaw do Jego uwzględnienia w trybie art. 132 i przekazuje wraz z aktami sprawy.