2 rodziny - 1 ojciec - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 21 sty 2015, 10:04

Witam.
Mam sytuację następująca.
Pan Tato występuje w 2 rodzinach:
- w 1 oficjalnie jako mąż, ojciec trójki dzieci
- w 2 jako tato dziecka. nieoficjalny związek. Płaci matce kasę na utrzymanie dziecka bez wyroku sądowego. Kobieta nie złożyła pozwu bo Pan kasę płaci i jest zadowolona.
Pan tato nie mieszka ani z oficjalną żoną ani z Panią której zrobił dziecko.
Pani której zrobił dziecko, chce złożyć wniosek o zas. rodzinny. Chce wpisać Pana jako tatę dziecka i podać jego dochody.
Ręce mi opadły. Jest uprawniona ?

Spróbuje sama sobie odpowiedzieć, jeśli się mylę proszę o korektę:
- dostanie odmowę - ponieważ nie ma zasądzonych alimentów od ojca
- z drugiej strony tworzy z tym Panem nieoficjalny związek i podaje go do składu rodziny wraz z dochodami. - czyli odmowy nie ma
- z trzeciej strony ten Pan oficjalnie występuje jako mąż w innej rodzinie - ale nie ma w ustawie artykułu który by tego zabraniał ....
Jak myśłicie ?
opsspo

Napisano: 21 sty 2015, 10:42

ja kiedyś pisałam do ministerstwa w takiej samej sprawie. odpowiedziano mi , że ojciec dziecka nie może występować w 2 rodzinach, może tylko występowac w rodzinie gdzie ma formalny związek, dla drugiej odmowa
lucB

Napisano: 21 sty 2015, 10:55

dzięki.
sprawdziłam, bieżący okres zasiłkowy i okazało się że oficjalna żona tego Pana nie złożyła wniosku na okres 2014/2015
ale to pewnie nie ma wpływu na sprawę, ponieważ wiemy że jest jej mężem ....
najgorsze jest to że nie ma nic na ten temat w ustawie i nie będzie można podać żadnego konkretnego artykułu do odmowy ....
opsspo

Napisano: 21 sty 2015, 11:10

lucB pisze:ja kiedyś pisałam do ministerstwa w takiej samej sprawie. odpowiedziano mi , że ojciec dziecka nie może występować w 2 rodzinach, może tylko występowac w rodzinie gdzie ma formalny związek, dla drugiej odmowa
jakaś bzdura totalna ..
jeżeli pan figuruje w akcie urodzenia dziecka to jak najbardziej może być podany w skład rodziny .. ja mam dwa takie przypadki
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2015, 11:14

dokladnie, jesli kobieta oswiadcza,ze wspolnie wychowuje to dziecko z jego ojcem i wpisuje ojca do skladu rodziny - to nie dyskutujesz z tym :) liczysz jego dochody i jesli spelniaja kryterium - przyznajesz swiadzcenia
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2015, 11:17

tak mi się nasunęło jeszcze .. a każdego ojca sprawdzacie czy nie ma gdzieś żony w Polsce ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2015, 11:20

oczywiście, jeżeli matka podaje ojca i jego dochody to rodzinne się należy i nie muszą być zasądzone alimenty
Kati@

Napisano: 21 sty 2015, 11:47

W sumie fakt.
no i nie ma artykułu który dawał by podstawę do odmowy.
opsspo

Napisano: 21 sty 2015, 12:41

a co w przypadku kiedy: kobieta ma dwoje dzieci ze zwiazku małżeńskiego, nie ma rozwodu, ma zasądzone alimenty. ma konkubenta z którym ma dziecko (ojcem dziecka u akcie urodzenia jest konkubent) kto będzie w składzie rodziny do rodzinnego?
Patrycjasr

Napisano: 21 sty 2015, 12:44

To jest kolejny przykład, kiedy ministerstwo nie nadąża za zmianami obyczajowymi :)
Ja też miałam taki przypadek. U jednej pani sprawa rozwodowa w toku, ale oczywiście dochody męża musiała dostarczyć. Pan mąż już z drugą panią miał dziecko i ta pani wykazała go oczywiście w składzie rodziny i dostarczyła jego dochody. I co? Na jakiej podstawie odmówić?
Zofia

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x